Joulun valmistelua, hyväntekeväisyyttä sekä pettymys

Joulun lähestyessä tekemistä on aina paljon, vaikka ajattelisi päästä helpolla. Kuluneen viikon aikana on muun muassa tehty Prismasta tilaus sekä valmistettu jouluruokaa. Viikon päätti ikävä päätös.

Keskiviikkona valmisteltiin ahkerasti joulua. Ensin tehtiin piparkakkujäädyke pakastimeen odottamaan joulua. Siihen pitää valmistaa vielä kastike, joka tarjoillaan lämpimänä. Sitä ei siis voi yllättäen vielä valmistaa. Lisäksi pakastimeen odottamaan joulua pääsi bataattilaatikko. Laatikon bataatti kypsyi todella kätevästi haudutuspadassa.

Tuossa edellä mainitussa padassa aion valmistaa myös elämäni ensimmäisen joulukinkun. Tilasin Prisman ruokatilauksessa 100 % suomalaisesta porsaanlihasta valmistetun luuttoman tuoresuolatun pikkukinkun. Tämän pikkukinkun on valmistanut Tamminen. Uskon vahvasti, että onnistun valmistamaan oikein maukkaan kinkun.

Joulupöytään myös makkaraa
Joulupöytään valmistettiin myös makkara-kasvislaatikkoa.

Kinkun ja bataattilaatikon sekä kuvassa näkyvän makkara-kasvislaatikon lisäksi joulupöydästämme löytyy muun muassa graavilohta sekä savulohta ja mustaherukka silliä. Lohet ovat lähiruokaa Puumalasta ja ne uivat meille jouluksi paikallisesta herkkuihin erikoistuneesta Akselinpoika kaupasta.

Kuluneen viikon aikana ei taas aurinkoa ole saatu hirveästi ihailla. Jos nyt aivan väärin muista niin kertaakaan ei meidän suunnalla tämän viikon aikana aurinko näyttäytynyt. Lunta sen sijaan on satanut hyvän määrän, jonka myötä valoisuutta on saatu vähän lisää. Ja ehkä saadaan myös se oikea valkoinen joulu.

Luminen maisema.

Kaksi vanhaa puuta.

Maanantain luminen maisema.

Hyväntekeväisyyttä

Olen tietenkin onnekas, kun korona ei ole vaikuttanut negatiivisesti talouteeni. Pikemminkin päinvastoin, kun rahaa ei ole mennyt muun muassa matkailuun. Olen siis yrittänyt tukea esimerkiksi urheiluseuroja pienellä summalla.

Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta eli SaVoLi joutui koronan takia perumaan perinteisen joulunäytöksen. Tämän kyseisen näytöksen tuotot ovat olleet isossa roolissa seuran taloudessa. Urheiluseura on nyt myynyt lippuja, joilla saa käyttöoikeudet katsomaan heidän jouluvideoita. Toki minäkin ostin tukilipun, sillä kummityttö on myös mukana toiminnassa.

Tämän viikon aikana osallistuin myös SaiPan hyväntekeväisyyshaasteeseen, jossa lahjoitetaan lippuja kevään otteluihin alueen vähävaraisille perheille tai muille tukea tarvitseville tahoille. Samalla tuen tietenkin myös SaiPaa. Lisäksi olen tuntenut paikallista SaPKoa LAUMASSA ON VOIMAA-tukikampanjan kautta.

Etäyhteydet ja palaverit niiden kautta ovat oikein hyvä ajatus, mutta niiden toimivuus on sitten asia erikseen. Ollaan nyt kahtena maanantaina yritetty pitää etäpalaveri Sosterin vammaispalvelun kanssa, mutta yrityksen asteelle ovat jääneet. No nyt tämä palaveri joudutaan pitämään kuitenkin kasvokkain koronasta huolimatta.

Tällä viikolla ei tullut ulkoiltua ollenkaan, mutta viikonloppuna kävin haukkaamassa happea parvekkeella. Päätin ottaa tavoitteeksi, että kävisin ensi viikosta alkaen päivittäin parvekkeella raittiissa ilmassa.

Ulkoilua parvekkeella.

Muistatko vielä tapauksen, kun saatiin Sosterin vammaispalvelulta kielteinen päätös henkilökohtaisten avustajien 800 euron matkakulujen korvaamisesta? Sosteri oli tehnyt päätöksen, jonka mukaan vuodessa maksetaan vain yhdeltä matkalta avustajista syntyvät kulut. Tästä ei tietenkään ollut ilmoitettu kenellekään.

Tehtiin päätöksestä valitus Lakitoimisto Kumpuvuori Oy:n avustuksella Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Sunnuntaina saatiin kuulla, että päätös oli oikea. On aivan uskomatonta, että viranhaltija voi yllättäen muuttaa linjaa päätöksien suhteen ja se on hyväksyttävää. Pakko tästä on yrittää vielä valittaa.

Että tämmöinen viikko sitten tällä kertaa. Ensi viikon alkuun on luvassa juttua koko kuluneesta vuodesta, sitten on aika hiljentyä viettämään joulua. Miten sinun viikko on sujunut? Vaikuttaako korona sinun joulunviettoon millä tavalla?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.