Ajatuksia koronasta – ”Pelolle ei saa antaa valtaa”

Vaarallinen korona jyllää Suomessa ja asia on varmasti meidän kaikkien mielessä jollakin tavalla. Tämä ilmenee muun muassa pelkona, ahdistuksena sekä epätietoisuutena…
Minua suoraan sanottuna pelottaa tämä tilanne omasta ja etenkin rakkaan Maijun puolesta. Tartunta olisi todennäköisesti kohtalokas ihan kummalle tahansa. Ja vaikkei olisikaan niin hoidon priorisointi ainakin hoitaisi elämän loppuun.

Pelolle ei kuitenkaan saa antaa valtaa tässäkään tilanteessa, sillä se veisi kaiken ilon elämästä. Täytyy yrittää pitää yllä tiettyjä rutiineja sekä aikatauluja elämässä. Täytyy yrittää keksiä tekemistä, joka vie ajatukset muualle. Myös rästiin jääneitä asioita on nyt hyvä yrittää tehdä.

Normaalin arjen eläminen ei ole minulle mitenkään vaikeaa tässäkään tilanteessa, sillä aika vähän tulee normaalisti käytyä missään. Eli oikeastaan karanteeni on minulle normaali elämä. Kotona ollessa tulee lähinnä käytyä ulkona sekä kaupassa. Enemmän liikkuminen painottuu matkoille, joita ei nyt tietenkään ole tiedossa.

On ollut surullista seurata joidenkin ihmisten itsekkyyttä tämmöisen kaikille täysin uuden asian edessä. Monet ryntäsivät ensin hamstraamaan ruokaa, että ei vain tulisi itselle nälkä. Sitten alkoi pako mökeille ja koronan levittäminen ympäri Suomea.

Olen törmännyt myös keskusteluun siitä, että miksi koko maa suljetaan ja talous tuhotaan muutaman riskiryhmäläisen takia. Tämä kiteyttää joidenkin asenteen meitä ”yhteiskunnan elättejä” kohtaan, olemme näiden ihmisten mielestä vain kuluerä paperilla.

Nämä mielipiteet ja teot osoittavat sen, että moni ei edelleenkään ymmärrä koronan vakavuutta ihan terveellekin ihmiselle. Liian moni meistä luulee olevansa kuolematon, vaikka elämänlanka on tunnetusti hyvin ohut.

Onneksi yleinen mielipide tällä tuntuu kuitenkin olevan se, että tästäkin vaikeasta tilanteesta selvitään yhdessä. Monet ovat alkaneet tarjota apuaan muun muassa pienituloisille lapsiperheille, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa lapsille tarpeeksi ruokaa koulujen ollessa kiinni.

Taltutaan yhdessä korona

Yritetään yhdessä taltuttaa tämä kriisi niin nopeasti kuin mahdollista. Helpoin tapa auttaa yhteiskuntaa on välttää sitä turhaa liikkumista ja suosia kotiinkuljetuksia. Viime päivinä lähetti on tuonut ruokaa ja jopa reseptilääkkeitä suoraan kotiovelle. Myös esimerkiksi ravintolat ja kahvilat ovat käyneet myymään sekä kuljettamaan ruokaa yms entistä enemmän kotiin.

Korona ohjeita.

Ja muista nämä THL:n ohjeet, joilla omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa:

  • Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Käytä alkoholipohjaista käsihuuhdetta, jos et voi pestä käsiäsi.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yksi tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.