Rekkaspottaus jopa hengenvaarallista: Poliisi: ”puhukaa lapsille”

Rekkaspottaus on noussut suureen suosioon lasten ja nuorten keskuudessa. Tavoitteena on saada kuorma-auton kuljettajia soittamaan torvea ja tämä kuvataan sosiaaliseen mediaan.

Teiden varsilla on talven ja kevään aikana ilmennyt uusi vaaranpaikka: lapset ja nuoret tarkkailevat ja kuvaavat rekkoja eli rekkaspottaavat. Heidän tavoitteenaan on saada ohikiitävä rekka räpsyttelemään valoja tai tööttäämään. Rekasta kuvataan video, joka ladataan sosiaaliseen mediaan. Poliisi ei halua olla ilonpilaaja, mutta tällainen toiminta ei ole välttämättä turvallista.

@konstaapelidaniel

Vielä kerran… ##poliisi ##foryou ##eet ##kytät ##rekkaapottaajatvauhissa ##rekkaspottaus ##truckspotter ##fy ##rekkamies

♬ Super Mario Bros. – Sideviewer

– Poliisi pitää raittiissa ilmassa valokuvaamista toki hienona harrastuksena. Emme kuitenkaan halua, että kenenkään lapsi jää harrastuksensa takia auton alle. Pyydämmekin lasten vanhempia keskustelemaan kotona lastensa kanssa liikenteen vaaroista ja turvallisista kuvauspaikoista, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Kun nuorten huomio on lähestyvässä kuorma-autossa ja kännykässä, muu liikenne voi jäädä havaitsematta. Joskus nuoret tulevat jopa ajoradalle. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n mukaan myös mopon kyydistä tapahtuvaa videointia on nähty. Tilanteet herättävät suurta huolta ammattilaisissa.

SKAL toivoo, että kodeissa ja kouluissa otettaisiin puheeksi rekkabongaus ja ohjeistettaisiin turvalliseen toimintaan. Pienten lasten rekkabongauksessa on hyvä olla aikuinen mukana. Isompien rekkafanien kanssa voisi vaikka aikuinen käydä katsomassa sopivan paikan, ja muualla ei kuvattaisi lainkaan. Monesti bongauksessa on mukana useampi lapsi.

SKAL:n jäsenyrittäjät käyvät mielellään kouluissa ja päiväkodeissa näyttämässä kalustoa ja kertomassa liikenneturvallisuudesta. Samalla voidaan käydä läpi näköesteitä ja katvealueita. Kouluvierailujen sesonkiaikaa on syksy, kun koulut alkavat ja päivät lyhenevät. Rekkabongaus olisi hyvä teema myös tuleviin kouluvierailuihin, SKAL ehdottaa.

– Ohjeistamme kuljetusyrityksiä, että äänimerkkiä käytettäisiin vain, jos nuori on turvallisessa paikassa, eikä äänestä aiheudu haittaa muille, esimerkiksi läheisille asukkaille. Meistä on mukavaa, että nuoret tykkäävät autoista ja vilkuttavat, kunhan se tapahtuu turvallisesti, SKAL:n puheenjohtaja Jani Ylälehto kertoo.

Äänimerkki vain vaaran välttämiseksi

Polisi ymmärtää hyvin, että raskaiden ajoneuvojen kuljettajilla on sinänsä hyvä tarkoitus saada kuvaajat hyvälle mielelle, mutta seuraukset voivat Kallion mukaan olla arvaamattomat.

–  Raskaiden ajoneuvojen äänimerkit ovat todella voimakkaita ja voivat häiritä ja pelästyttää muita tiellä liikkujia ja eläimiä. Kuvaajat ottavat riskejä menemällä liian lähelle ajorataa, roikkuvat sillalta tai menevät jopa moottoriteiden keskiviheriöille, Kallio sanoo.

On hyvä myös huomioida, että tarpeettoman äänimerkin (ja valomerkin) antamisesta voidaan määrätä 100 euron suuruinen liikennevirhemaksu. 

Tieliikennelain (47 §) mukaan ajoneuvolla ajettaessa on annettava ääni- tai valomerkki taikka muulla tavalla on kiinnitettävä muiden tienkäyttäjien huomiota, jos se on vaaran välttämiseksi tarpeen. Muutoin äänimerkin saa antaa vain taajaman ulkopuolella ohitettaessa. Äänimerkki ei saa kestää pidempään kuin on tarpeen.

Rekkaspottaus on vaarallinen harrastus.
Rekkaspottaus ei ole aina turvallista.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.