Syyskuu 2022 – kohokohtana Tuiskun uusi sähköpyörätuoli

Syyskuu 2022 on taivallettu eteenpäin. Kuukauden aikana on tehty monenmoisia asioita, kuten käyty museossa ja ihasteltu Tuiskun uutta sähköpyörätuolia.

Syyskuussa 6. päivä vietettiin poikamme Topin syntymäpäiviä. Topi täytti jo viisi vuotta, joten olihan ne juhlat tietenkin järjestettävä. Leivottiin syntymäpäiväksi hyvin maukas juustokakku. Lisäksi Topi vietti oman juhlansa sammakko sukulaisten sekä kavereiden kanssa.

Juustokakku lautasella. Päällä värikkäitä tähden muotoisia koristeita.
Topin syntymäpäivän maukas juustokakku.
Syyskuu 2022 toi talon täyteen sammakoita.
Topin juhlat käynnissä.

Vaikka syyskuussa säät eivät olleetkaan kovin ihmeelliset, niin jostain syystä tuli ulkoiltua ihan kiitettävästi. On ollut oikeastaan mukavaa käydä ulkona ihastelemassa ihania syksyn värejä ja samalla piristyä raikkaassa ulkoilmassa. Henkinen hyvinvointi on nimittäin vähintään yhtä tärkeää kuin fyysinen. Toki yksi iso syy ulkoilun lisäämiseen on Tuiskun uusi sähköpyörätuoli, joka on innostanut yhteisille ajeluille.

Tuisku ja minä sataman laiturilla. Taustalla aurinkoinen Saimaa.
SSavonlinnan satamassa aurinkoisessa syyssäässä.
Syksyn värejä puissa kallion päällä.
Nyt on syksyn värit kohdillaan.
Usea kärpässieni rinteessä.
Kärpässieniä ei saa syödä.

Syyskuu 2022 vei museoon

Savonlinnassa, Olavinlinnan läheisyydessä sijaitseva Riihisaaren museo toimii vanhassa vuonna 1852 rakennetussa viljamakasiinissa. Ernst Bernhard Lohrmannin suunnittelema tiilirakenteinen makasiini on toiminut museona vuodesta 1983. Museo on Savonlinnan kaupungin omistama ja hoitama. Alueellinen vastuumuseo  keskittyy Etelä-Savon kulttuurihistoriaan ja Saimaan purjehdushistorian tallentamiseen, tutkimiseen ja esittelemiseen.

Tämä rakennus koki suuren remontin vuoden 2021 puolella. Käytiin nyt Riihisaaren museossa ensimmäisen kerran tuon suuren remontin jälkeen. Esteettömyys on otettu remontissa todella hyvin huomioon, kun ajattelee miten vanha rakennus on kyseessä. Ennen museoon mentiin pyörätuolilla takaovesta, mutta nyt pääsee ihan etuovesta. Muutenkin esteettömyys on todella hyvällä tasolla, kun esimerkiksi toiseen kerrokseen vievä hissi on täysin uusi.

Edessäni on Riihisaaren museo. Museo sijaitsee vanhassa tiilirakennuksessa.
Riihisaaren sisäänkäynti edessä.
Muovijätteestä kasattu valas.
Valas kuvaa muovia, joka saastuttaa ympäristöä merkittävästi.
Minä, Tuisku ja avustaja menossa museon sisälle.
Riihisaaren esteetön sisäänkäynti on hyvin tehty.
Vanhoja nukkeja vitriinissä.
Toimintansa lopettaneen nukkemuseon kokoelmat löytyvät nykyään Riihisaaresta.
Syyskuu 2022
Mielenkiintoista taidetta.

Sain elokuun lopulla käyttööni uuden apuvälineeksi luokiteltavan hiiren tietokoneeseen. Tämä uusi Integra Mouse Plus on huulen liikkeillä ohjattava hiiri. Pystyn onneksi yhä käyttämään entiseen tapaan läppärin hiirtä kädellä, mutta toisena vaihtoehtona on hyvä olla hiiri, joka ei tarvitse suurempia voimia lihaksissa. Olen pyrkinyt käyttämään tätä uutta hiirtä lähes päivittäin. Jo tässä vaiheessa huulihiiri vaikuttaa todella kätevältä apuvälineeltä.

Tässä oli tämän vuotisen syyskuun kuulumiset. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti. Oikein hyvää lokakuuta juuri Sinulle!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.