Sähkökatkoja tulossa – Miten silloin toimii hengitys?

Sähkökatkoja on uhattu olevan tulossa talven aikana, kun sähköä ei vain todennäköisesti riitä. Moni onkin kysellyt, että miten meillä toimitaan mahdollisten sähkökatkojen aikana. Vastaus löytyy tästä jutusta.

Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan parin tunnin pituisilla ennakkoon suunnitelluilla sähkökatkoilla, kertoo Fingrid.

Tähän vakavaan tilanteeseen on hyvin monta syytä, eikä nyt niitä tarvitse varmaan käydä läpi. Me kaikki voimme kuitenkin vielä yrittää estää tämä ikävä ja jopa joillekin meistä hengenvaarallinen tilanne. Yritetään siis yhdessä säästää sitä sähköä järkevillä konsteilla, jotta kaikki pysyisimme turvassa ja lämpimässä tulevan talven. Ei kuitenkaan vedetä tätä tilannetta aivan överiksi, ja säästetä väärissä kohdissa, kiitos.

Kun elää käytännössä laitteen varassa, joka tarvitsee toimiakseen sähköä niin on syytä varautua itse sähkökatkoihin. On ne sitten ennakkoon suunnitteltuja ja tiedossa olevia tai yllättäen eteen tulevia. Omaa varautumista tietenkin helpottaa se, että on asunut suurimman osan elämästä maaseudulla, jossa kaikkeen on oppinut varautumaan. Tässä jutussa käydään läpi, että miten meidän hengitystuet saavat virtaa, jos verkkovirtaa ei ole saatavilla.

Sähkökatkoja varten

Ihan tavallisena päivänä hengitystuki laitetaan sähköpyörätuolin takana kiinni olevaan kuljetuslaukkuun. Laukussa mukana kulkeva hengitystuki saa virtansa suoraan sähköpyörätuolin akusta. Tämä toimii siten, että sähköpyörätuolissa on niin sanottu tupakansytytin pistoke. Siihen yhdistetään konvertteri, joka muuttaa virran hengitystuelle sopivaksi. Tämä virta riittää niin kauan kuin akussa on virtaa. Ilman suuria ajomatkoja virtaa riittäisi useamman päivän ajaksi.

Tuikun sähköpyörätuolin kyydissä oleva hengitystuki.
Kuvassa Tuiskun sähköpyörätuolin kyydissä oleva hengitystuki.
Sähkökatkoja torjutaan tällä akulla.
Yksi ulkoinen hengítystuen akku sähkökatkoja varten.

Lisäksi Tuiskun kanssa meillä molemmilla on varalla kaksi ulkoista akkua, jotka ovat helposti kytkettävissä hengitystukeen. Pidemmillä matkoilla nämä akut kulkevat kätevästi mukana omassa laukussaan. Meidän hengítystukien säädöillä yhden akun virta riittää yli kymmenen tunnin ajan. Lisäksi hengitystuessa on sisäinen akku, jossa on varausta muutamaksi tunniksi.

Täällä Sosterin alueella tämä sähkökatkoihin varautuminen on todella hyvällä mallilla ainakin hengityslaitetta käyttävien osalta. Hyvin asioista ymmärtävien ihmisten lisäksi tarvitaan tietenkin myös paljon omaa aktiivisuutta. Jos sinulla ei ole hengityslaitteeseen tarpeeksi akkuja tai et saa virtaa mistään muusta kuin pistorasiasta, niin nyt on korkea aika ryhtyä toimiin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.