Uudet saranakorkit saapuvat muovipulloihin

Uudet saranakorkit ovat tulossa muovipulloihin. EU:n Single Use Plastics -direktiivin  mukaan kaikissa Euroopassa myytävissä kierrätysmuovipulloissa on kesään 2024 mennessä oltava korkit, jotka eivät irtoa pullosta.

Coca-Cola ja Sinebrychoff siirtyvät käyttämään pulloissaan uusia saranakorkkeja, jotka eivät irtoa pullojen kaularenkaista. Siirtymää pilotoidaan ensimmäisenä puolen litran Fanta-pulloilla, jotka ilmestyvät kauppoihin lokakuussa. Muut juomat seuraavat perässä nykyisten korkkien loputtua viimeistään 2024 alussa. 

Uusissa saranakorkkipulloissa korkki on kiinni pullon kaularenkaassa pienellä muovisaranalla. Saranakorkki on helppo avata ja sulkea, vaikka sen käyttö vaatiikin alussa pientä totuttelua. Saranakorkki kierretään auki nykyisten kierrekorkkien tavoin. Avaamisen jälkeen korkki pysyy saranakohdasta kiinni pullon kaularenkaassa, josta korkki käännetään saranamaisesti sivuun. Korkin voi edelleen sulkea ja avata ilman rajoituksia, mutta sitä ei pidä irrottaa pullosta. Saranakorkkipullot palautetaan kaupan pullonpalautusautomaattiin korkkeineen. Korkki kannattaa sulkea sujuvan pullopalautuksen varmistamiseksi.  

Suomessa korkit ovat aiemmin palautuneet pullojen mukana varsin hyvin, mutta uudistuksen myötä yksikään korkki ei enää joudu vahingossa hukkaan. Uusissa korkeissa tulee näkymään tähän kehottava viesti: ’Palauta uusi korkki pullossa kiinni’.  

– Suomalaiset ovat tunnetusti ahkeria pullopalauttajia ja uudet korkit tekevät tästä järjestelmästä entistä paremman. On hienoa, jos kuluttajat opettelevat käyttämään uusia saranakorkkeja repimättä niitä irti ja palauttavat pullon korkkeineen kierrätettäväksi. Alussa korkki varmasti tuntuu vieraalta, mutta siihen tottuu alan siirtyessä vähitellen kokonaan käyttämään vastaavanlaisia korkkeja. Siten myös vähennämme yhteisvoimin muoviroskaa ja pidämme kertaalleen valmistetun muovin kierrossa, sanoo Suomen Coca-Colan yhteiskunta- ja vastuullisuuspäällikkö Théa Natri.  

Uudet saranakorkit

Kun kertakäyttömuoveja koskeva direktiivi vahvistettiin EU:ssa vuonna 2021, ei markkinoilla ollut yhtään direktiivin edellyttämiä hiilihapollisiin juomiin sopivaa korkkiratkaisua. Coca-Cola on panostanut yhdessä kumppaniensa kanssa uuden korkkiratkaisun kehittämiseen, tutkimukseen ja kuluttajatestaukseen. Korkkeja on tutkittu Coca-Colan pakkausratkaisujen tuotekehityslaboratoriossa Brysselissä sen varmistamiseksi, että ne täyttävät mahdollisimman hyvin EU:n vaatimusten ohella yhtiön laatustandardit korkkien käyttömukavuuden, hygienian ja turvallisuuden osalta. Coca-Colan ensimmäiset saranakorkilliset pullot lanseerattiin Saksassa 2022 alussa, minkä jälkeen yhtiön juomien pulloissa on eri puolilla Eurooppaa käytetty jo useita satoja miljoonia saranakorkkeja. Sinebrychoff valmistaa ja myy Coca-Colan juomat Suomessa ja vastaa muutoksen toteuttamisesta.  

– Saranakorkkien käyttöönottoon on mennyt useampi vuosi, sanoo Sinebrychoffin hankintapäällikkö Petri Selenius. Direktiivin hyväksymisen jälkeen kesti jonkin aikaa, ennen kuin korkkivalmistajilla oli tarjota direktiivin mukaisia korkkeja. Testasimme useampia ja päädyimme korkkimalliin, jota käytetään Coca-Colan pulloissa myös useissa muissa Euroopan maissa. Korkki oli testatuista selkeästi helpoin avata ja sulkea ja korkin saa hyvin lukittua pullon sivulle. Korkki toimii moitteettomasti tuotantolinjoillamme ja logistisessa ketjussa.  

Saranakorkkien käyttöönotto jatkaa Coca-Colan ja Sinebrychoffin yhteistyötä juomapakkauksien ympäristövaikutusten pienentämiseksi.  Sinebrychoffin yhdessä muiden juomayhtiöiden ja kaupan kanssa 70-luvulta lähtien ylläpitämä ja hyvin toimiva panttijärjestelmä on kaiken perusta, sillä sen ansiosta 90% muovipulloista palautuu kierrätettäväksi. Muovipullot ovatkin Suomen parhaiten takaisin kerätty ja kierrätetty muovi.  

Sinebrychoff pakkasi valmistamiaan CocaColan juomia vuodesta 2014 PET-muovipulloihin, joissa osa materiaalista oli kierrätettyä muovia. Myös pulloissa käytetyn muovin määrää on vähennetty. Vuodesta 2021 alkaen juomia on vähitellen pakattu kokonaan kierrätetystä muovista valmistettuihin pulloihin ja vuodesta 2022 kaikki 500ml pullot on valmistettu kierrätetystä muovista.  

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.