Kyytikeskus kohtelee vammaisia todella asiattomasti – ”miten pärjäävät he, jotka eivät puolustaudu”

Savonlinnan vammaispalvelun myöntämien kuljetuspalveluiden toteuttamisesta on vastannut helmikuun alusta alkaen Etelä-Savon Taksi Oy. Uudistuksen myötä on elämään tullut lisää turhan suurta jännitystä.
Ensimmäinen kerta tämän uudistuksen jälkeen meni täysin pilalle, kun taksia ei tullut ollenkaan. Silloin jäi siis kauppaan pääsemättä. Tuossa tapauksessa syy oli kuulemma valtakunnallinen häiriö.

Lauantaina käytiin kyläilemässä ja menomatkalla kuljetus toimi kohtuullisen hyvin. Kuljettaja oli tosin ihan pihalla siitä, että miten sähköpyörätuolit kiinnitetään kunnolla autoon.

Kotiin lähtiessä alkoi sitten aikamoinen show, kun hakemaan tuli kahdelle sähköpyörätuolille aivan liian pieni taksi. Taksikeskuksesta oli tullut kuljettajalle tieto, että kyytiin on tulossa kaksi matkustajaa, joista toisella on kokoontaitettava pyörätuoli.

Ensimmäinen taksi lähti siis pois ja hetken päästä soitti seuraava yrittäjä. Onneksi soitti, sillä puhelun aikana selvisi, että hänellä on aivan samanlainen auto kuin tällä ensimmäisellä.
Asiatonta käytöstä

Seuraavaksi puolestaan soitettiin kyytikeskuksesta ja kysyttiin, että otetaanko kaksi eri taksia vai odotetaanko isompaa. Kyytikeskus vaati meitä maksamaan kaksi täyttä omavastuuta, jos tullaan kahdella eri taksilla. Normaalisti kyseessä on kimppakyyti ja omavastuu puolitetaan.

En suostunut maksamaan, kun syy ongelmiin ei ole millään tavalla meissä. Tosin tämä asiansa osaava asiakaspalvelija ehti väittää, että en ole sanonut kyytiä tilatessa mitään kahdesta sähköpyörätuolista. Muutenkin käytöstavat oli hukassa, sillä hän puhui minun puheen päälle.

Lopulta odotettiin sitten tunti ja vartti meille sopivaa taksia. Onneksi oltiin kyläilemässä ja päästiin odottamaan sisätiloihin. Entäpä jos olisimme joutuneet odottamaan ulkona? Uskaltaako kohta taksilla lähteä mihinkään?

Maanantaina oli tarkoitus kirjoittaa palautetta tai soittaa eteenpäin, mutta kuljetuspalvelut maksava Sosteri oli nopeampi. Vammaispalvelun työntekijä oli jo ehtinyt selvittämään asiaa ja asiaa pahoiteltiin. Kyytikeskus oli myöntänyt virheensä. Tämä virhe, ettei minua kuunneltu oli selvinnyt puhelutallenteesta. Ihme touhua, kun valheesta jää näin helposti kiinni.

Mietityttämään jäi se, että oliko minun viikonlopun julkisella kirjoituksella vaikutusta asiaan. Otetaanko myös heidän, jotka eivät halua tai pysty valittamaan asiat näin vakavasti?

Tämä ympäri Suomea rehottava ongelma olisi todella tärkeää saada kuntoon. Eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia, enkä ole huomannut kenenkään ehdokkaan puhuvan aiheesta. Tosin ei yhteiskunnan rahoja kuluttavien vammaisten asiat ole paljon kiinnostaneet aiemminkaan.

Kyytikeskus taksi

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa