Vuosi 2023 – ”konsertteja, tatuointi, korona…”

Vuosi 2023 on historiaa, joten nyt on aika käydä perinteisesti vuoden tapahtumat läpi. Vuoteen mahtui kaikenlaista menoa ja tekemistä.

Vuoden aikana tehtiin Tuiskun kanssa poikkeuksellisesti vain yksi matka ja sekin oli lyhyt, neljän päivän mittainen. Matka tehtiin aivan toukokuun lopulla Helsinkiin, jossa Olympiastadionilla esiintyi Rammstein. Tämä saksalainen bändi on ollut Tuiskun suosikki aina. Tämän konsertin myötä minäkin tykästyin heidän musiikkiin, vaikka en edes osaa Saksaa. Tällä matkalla oltiin kolme yötä Helsingin Sokos Hotel Vaakunassa, joka osoittautui erittäin hyväksi hotelliksi, kun huoneessa tarvitsee majoittua kahden sähköpyörätuolilla liikkuvan henkilön. Varmasti tässä hotellissa vieraillaan toisenkin kerran.

Rammstein Helsingin Olympiastadionin lavalla.
Olympiastadionilla järjestetty konsertti oli loistava.
Helsinki hotellin kattoterassilta kuvattuna.
Hotellin kattoterassilta avautui upea maisema.

Olen jääräpää, se on aivan pakko myöntää. No tässä tulee asiasta on hyvä esimerkki, johon liittyy kipujen hallinta. Olin vuosia keksinyt tekosyitä, että miksi minulla on kipuja ja miksi ei kannata hankkia apua niihin. No helmikuussa otin asian puheeksi neurologin vastaanotolla, kun Tuisku oli hienovaraisesti määrännyt niin tekemään. Ja se tosiaan kannatti, sillä sain uuden lääkityksen hermokipuihin. Tämä olisi kannattanut tehdä jo vuosia aiemmin, koska lopulta sain nukuttua kunnolla. Älä siis ole yhtä typerä kuin Pietari, mene ajoissa lääkäriin. Jutun lääkityksestä löydät täältä.

Minä parvekkeella ulkoilemassa. Päälläni Ed Sheeran paita.
Kipulääkityksen lisäksi alkuvuodesta tuli muutos sydänlääkitykseen. Yksi turha lääke otettiin pois.

Lattia meni uusiksi

Vuosi 2023 toi mukanaan myös remontin. Meidän asunnon lattia meni uusiksi toukokuussa, sillä kaksi vuotta aiemmin asennettu alkoi hajota sähköpyörätuolien alta. Tuo lattia oli ostettu tarjouksella Netraudasta ja he eivät suostuneet korvaamaan mitään. Tehtiin ensimmäisen lattian kohdalla se virhe, että ei ymmärretty kertoa tarkemmin käyttökohteesta. Onneksi löytyi hyväntekijä, joka auttoi löytämään kestävän lattian ja auttoi asennuksen kanssa. Tämän uuden vinyylilankun pitäisi olla oikeasti kestävä. Oltiin remontin ajan evakossa hotellissa, joka on arvostelujen perusteella oikein ihana. Oikeasti tuo paikka oli aivan järkyttävä. Tarkemmin juttua lattiasta löydät täältä.

Uusi tumma vinyylilattia kotimme käytävällä.
Eikö olekin upea uusi lattia?

Korona saapui meidän kotiin tämän vuoden marraskuussa. Aika pitkään oltiinkin vältytty tältä taudilta, kun ajattelee miten paljon porukkaa meillä käy. Minun kohdallani korona oli vakavampi, sillä päädyin päivystykseen käymään ja sain antibiootit koronan mukana tulleeseen tulehdukseen. Onneksi kummallakin korona meni suhteellisen helposti ohi, mutta edes tuommoisena versiona en haluaisi uudestaan tuota tautia kokea. Ikävin oire koronassa oli se, että ei oikeasti tiennyt oliko kylmä vai kuuma. Välillä nämä tuntuivat olevan samaan aikaan. Kirjoittamani juttu koronasta löytyy täältä.

Savonlinnan paikallisliikenne siirtyi vuoden alussa täysin sähköbusseihin. Kovilla pakkasilla on joitakin vuoroja ajettu tavallisilla busseilla. Näitä busseja kehuttiin kovasti esteettömäksi, joten pitihän se lähteä testaamaan tämä vääräksi väitteeksi. Olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, että kyytiin pääsi sähköpyörätuolilla erittäin helposti. Testaaminen jäi valitettavasti syksyyn, joten ei ole vielä tullut lähdettyä uudelleen bussilla liikkeelle. Meidän lähin pysäkki on aika lähellä, joten kevään tullen varmasti tulee käytettyä enemmän.

Minä bussin kyydissä.
Sähköbussin kyyti oli hyvin tasaista.

Vuosi 2023 toi mukanaan huvimajan

Meidän taloyhtiön piha laitettiin uuteen uskoon kevään ja kesän aikana. Paras uudistus oli grillikatoksen tilalle tullut huvimaja, jota tuli käytettyä meidän toimesta hyvin monta kertaa. Muut taloyhtiön asukkaat eivät huvimajaa kovinkaan montaa kertaa käyttäneet ensimmäisen kesän aikana, joten voisi sanoa, että saatiin oma huvimaja. Meidän oman grillin käyttö on siis jäänyt tänä vuonna todella vähälle. Kunnon avotulella ruoan valmistaminen on paljon mukavampaa ja ruoka on parempaa.

Kahdeksan kulmainen huvimaja pihalla.
Etupihalle tuli uusi pöytä ja penkit.
Etupiha sai myös uuden ilmeen.
Ruokaa grillin paistoritilällä.
Huvimajassa on tullut paistettua muun muassa makkaraa, pizzaa ja jauhelihapihvejä.

En olisi koskaan voinut uskoa, että olisin parisuhteessa yli vuosikymmen ajan. Tämmöinen ihmeellinen rajapyykki tuli meille Tuiskun kanssa vastaan kesäkuun 19. päivä. Tavattiin Tuiskun kanssa ensimmäisen kerran Ilomantsissa, jossa hän asui silloin. Kihloihin mentiin lokakuussa ja saman katon alle muutettiin marraskuussa. Yhteiskunnan toimesta luotiin muuton esteeksi aikamoisia kynnyksiä, mutta onneksi ne saatiin päättäväisesti kaadettua. Toki haasteita parisuhteessa on aina, niistä kuitenkin yleensä selviää kommunikoimalla. Tässä aiheesta tarkemmin täältä.

Minä ja Tuisku syömässä jäätelöä pihalla.
Jäätelö maistuu hyvältä ulkona.

Kiitos kaikille vuoden aikana mukana kulkeneille henkilöille. Lopuksi satunnaisesti valittuja kuvia vuoden ajalta.

Liukkaan näköinen piha.
Tammikuun sää oli ajankohtaan nähden lämmin ja liukas.
Munakas uunivuokassa.
Airfyerissa valmistuu kätevästi myös munakas.
Uudet oranssit talvikengät jalassa.
Sain uudet talvikengät alkuvuodesta. Nykyään saa todella tyylikkäitä tukikenkiä.
Minä, Tuisku ja siskoni kolme lasta . Lapsilla on virpomavitsat käsissä.
Huhtikuussa oli virpojat liikkeellä.
Olavinlinna upeassa valaistuksessa. Linna heijastuu veden pintaan.
Meidän kaupungin vetonaula valaistaan upeasti.
Muikkuja ja dippiä lautasella.
Savonlinnan parhaat muikut Kalastajankojulla.
Hämärä jäähalli.
Heinäkuussa käytiin katsomassa Savonlinnan jäähallissa Pietarinkadun Oilers hyväntekeväisyys ottelua.
Käsivarressa on SaiPan logo tatuointi.
Käytiin elokuussa tatuointimessuilla ja otin tämmöisen käteen.
Ajamassa pimeässä veden äärellä kulkevalla tiellä.
Elokuussa oltiin Olavinlinnassa Juha Tapion konsertissa. Tässä ollaan menossa sieltä kotiin.
Minä Sav❤nlinna kyltin edessä.
Näinhän se taitaa olla.
Minä ja Tuisku ulkoilemassa uudella asvaltilla.
Vielä lokakuussa käytiin ulkona ihan huvikseen.
Paloaseman ambulanssit ja kenttäjohtajan auto.
Marraskuussa pääsin tutustumaan naapurissa sijaitsevaan Etelä-Savon pelastuslaitoksen Savonlinnan uuteen paloasemaan.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.