Reissu Kööpenhaminassa oli upea

Tanskan upea pääkaupunki Kööpenhamina oli kohteena viimeisimmällä matkallamme. Kymmenen päivää kestänyt matka tehtiin kesäkuun alussa pääosin laivalla ja junalla.

Lähdimme matkaan 5. päivä heti aamusta ensin Parikkalaan, josta junalla matkasimme Helsinkiin. Toinen etappi tehtiin laivalla, kun Silja Serenade kuljetti meidät ensin Tukholmaan.

Mikä kesä?
Mikä kesä?

Satamasta matka jatkui aamiaisen jälkeen kohti Gärdetin metroasemaa, josta matkasimme rautatieasemalle. Metrosta on tunneli rautatieasemalle, mutta hissi oli rikki ja piti kiertää katuja pitkin.

Junaan päästiin nousemaan hyvin hissillä ja pyörätuolipaikoille ei ollut tungettu lastenrattaita. Suomessahan paikat ovat käytännössä molemmille samat. Miinuksena Suomeen oli se, että nosturi piti purkaa junaan mentäessä.

Junassa on kivaa...
Junassa on kivaa…
kun voi katsella peltomaisemaa.
kun voi katsella peltomaisemaa.

Suuria ongelmia

Matkalla kohti Kööpenhaminaa koettiin ikävä hetki, kun radalta katosi sähköt. Juna seisoi peräti neljä tuntia keskellä peltoa Hässleholmin eteläpuolella. Paikallisille ei tuo tuntunut olevan mitään uutta, sillä he istuivat aivan rauhassa. Perillä piti olla 17:30, mutta oltiin vasta hieman ennen puoltayötä. Matkaan kuului myös ylimääräinen junanvaihto Malmössa.

Kööpenhaminan päärautatieasemalta jatkoimme paikallisjunalla Scandic Sydhavnen -hotellin vieressä sijaitsevalle asemalle. Aseman hissi oli rikki ja jouduimme palaamaan takaisin. Lopulta etsimme taksin ja väsyneet matkalaiset pääsivät hotellille kahden maissa.

Scandic Sydhavnen oli ketjun muiden tutuksi tulleiden hotellien tapaan hyvin esteetön ja pyörätuoleille soveltuva. Säätösänkyjä ei kuitenkaan esteettömissä huoneissa ollut. Plussaa huone saa pesuhuoneesta, jossa sähköpyörätuolilla mahtui hyvin lavuaarin alle.

IMG_0647

Heti ensimmäisenä päivänä lähdimme tutustumaan kaupungin keskustaan. Vuokrasimme avustajille polkupyörät ja kolmen kilometrin matka taittui nopeasti. Sama toistui muinakin päivinä ja lopulta kilometrejä kertyikin lähemmäs sata.

Kööpenhaminan rautatieasema
Kööpenhaminan rautatieasema
Kööpenhaminan raatihuone
Kööpenhaminan raatihuone
Raatihuoneen lohikäärme-suihkulähde
Raatihuoneen lohikäärme-suihkulähde

Kööpenhaminan raatihuone sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, Rådhuspladsenilla. Vuonna 1905 avatun rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Martin Nyrop, ja sen esikuvana on ollut italialaisen Sienan kaupungin raatihuone. Raatihuoneeseen on sijoitettu Jens Olsenin maailmankello, jossa on 15 448 osaa.

Lähellä hotellia sijaitsi Valby Park -puisto, joka on avattu 1939 vanhan kaatopaikan päälle. Puiston lähes kaikki puut kaadettiin toisen maailmansodan aikana polttoainepulasta johtuen. Puisto perustettiin uudelleen ja laajennettiin vuosina 1944-52. Puistoon avattiin 17 pyöreää puutarhaa Kööpenhaminan ollessa 1996 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

IMG_0396-001
IMG_0402
IMG_0417
IMG_0391

Reissua suunnittellessa en törmännyt kyseiseen puistoon missään. Puisto oli hieno paikka, jossa olisi voinut viettää aikaa paljon kauemminkin esimerkiksi piknikin merkeissä. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde, jos tuolla suunnalla liikkuu.

IMG_0387
IMG_0374
IMG_0360

Kööpenhaminassa ei voi vierailla käymättä historiallisessa Tivolissa, joka on maailman toiseksi vanhin huvipuisto. Huvipuiston pinta-ala on kahdeksan hehtaaria ja vuosittain siellä käy noin 4,5 miljoonaa ihmistä. Miinuksena se, että pelkkä sisäänpääsy maksaa reilut 16 euroa. Mielestäni tuo oli kuitenkin maksamisen arvoinen.

IMG_0513
IMG_0492
IMG_0471-001
IMG_0477
IMG_0499

Upseeri Georg Carstensen sai huvipuistolle kuninkaallisen toimiluvan ja yleisölle se avasi ovensa 15. elokuuta 1843. Alussa tivoliin kuului vain kaksi huvilaitetta: karuselli ja vuoristorata. Tivoliin kuuluu huvilaitteiden lisäksi useita ravintoloita ja kahviloita ja siellä järjestetään komediateatterin esityksiä sekä konsertteja.

IMG_0468
IMG_0508-001
IMG_0485
IMG_0487

Kööpenhamina tarjosi kaikkea jännää

Matkan mielenkiintosin kohde oli ehdottomasti Christianian vapaakaupunki. Vuonna 1971 joukko talonvaltaajia ja hippejä otti entisen kasarmialueen haltuunsa. Christianiassa vierailee vuosittain noin miljoona turistia. Tuota kohdetta ei kannata jättää välistä.

Valokuvaaminen ei ole sallittua alueella, jossa kaupataan ja käytetään kannabista vapaasti. Kovat huumeet ovat kaupunginosassa kiellettyjä. Alueella järjestetään usein konsertteja ja siellä on paljon kahviloita sekä ravintoloita.

IMG_0630
IMG_0639-001

Kuninkaallisten linnat olivat tietenkin myös käyntikohteita. Amalienborgin linna on Tanskan kuningasperheen talvikoti. Neljästä samanlaisesta rokokoo-tyylisestä palatsista koostuva linna rakennettiin 1750 – ja 1760 – luvuilla. Slotsholmenin saarella sijaitseva Christiansborgin palatsissa toimii useita keskeisiä Tanskan valtiollisia intituutioita.

Amalienbogin keskellä on kahdeksankulmainen aukio.
Amalienbogin keskellä on kahdeksankulmainen aukio.
Vartijat
Vartijat
Amalienborgin perustajan, kuningas Frederik V:n ratsastajapatsas
Amalienborgin perustajan, kuningas Frederik V:n ratsastajapatsas
IMG_0543
Christiansborg
Christiansborg
IMG_0619
Kuninkaallisen kirjaston pihalta löytyi pienempi merenneito.
Kuninkaallisen kirjaston pihalta löytyi pienempi merenneito.

Satamassa sijaitseva pientä merenneitoa esittävä kuvanveistäjä Edvard Eriksenin pronssiveistos on kaupungin tunnetuimpia turistinähtävyyksiä. Sen lähellä oli vaikea päästä, sillä turisteja oli valtavasti.

Carlsbergin panimosukuun kuuluneen Carl Jacobsenin toimeksiannosta vuonna 1913 valmistetun patsaan mallina oli Eriksenin vaimo Eline. Hän päätyi malliksi, kun H. C. Andersenin satuun ”Pieni merenneito” perustuvan balettin ballerina Ellen Price ei suostunut malliksi.

IMG_0561
Nyhavn
1600-luvulta peräisin oleva Nyhavn satama-alue.

Juna oli aikataulussa

Paluumatka sujuikin paremmin, sillä juna oli vain tunnin myöhässä. Vietettiin suunnitellusti yksi yö Scandic Ariadnessa, Tukholmassa, kun ei haluttu kiirehtiä laivaan. Kotona oltiin keskiviikkona, eli reissu kesti kymmenen päivää.

IMG_0656

0

Maiju menossa junaan.
Tuisku menossa junaan.
Näkymä Juutinrauman sillalta.
Näkymä Juutinrauman sillalta.
IMG_0716

Kööpenhaminan matka oli kaikkine seikkailuineen hieno kokemus, joka toi vaihtelua arkeen. Sää suosi meitä, sillä vain yhtenä päivänä satoi vettä. Ihmisten asenne teki vaikutuksen, kun kaikki olivat niin avoimia ja iloisia. Voisin lähteä uudelleenkin Köpikseen.

Laivassa on ahdasta.
Laivassa on ahdasta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa