Vaikeuksien kautta Kööpenhaminaan – Ensimmäisessä osassa hyvää ruokaa, puisto, kauppahalli…

Suunnittelimme matkaa aivan toiseen suuntaan, mutta lopulta päädyimme uudelleen upeaan Kööpenhaminaan. Viime vuonna teimme vastaavan reissun. Yhteensä kymmenen päivää kestänyt reissu oli hyvin mielenkiintoinen ja täynnä haasteita.

Matka Savonlinnasta Helsinkiin kuljettiin taksilla, kun VR ei ollut järjestänyt pyörätuoleille sopivaa korvaavaa kuljetusta ratatöiden takia pysäytetylle liikenteelle. Eikä kuulemma tarvitsekkaan, jos katko tiedetään lippuja myydessä. Nyt myöhemmin tuo todettiin laittomaksi.

Lähtö ei ollut mitenkään hohdokas, sillä nosturi päätti sanoa sopimuksensa irti ja hajosi heti M/S Silja Serenade -laivalle päästyämme. Tuosta tapahtumasta voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksesta, jossa käsittelin apuvälineiden matkoilla mukana kuljettamista.

Ensimmäisenä iltana kierreltiin laivan kauppoja ja mukaan tarttui jo Iittala muumi esi-isä juomalasi. Käytiin myös syömässä legendaarisessa buffetissa, jonka lähes 40 euron hinta ei vastaa laatua. Alkuruoka maistui hyvin ja valikoimaa oli laidasta laitaan. Pääruoan kohdalla tapahtuu romahdus, kun ruoka oli mautonta sekä kattauksen lähestyessä loppuaan kylmää. Jälkiruoat olivat syötäviä, mutta eivät mitenkään ihmeellisiä.

Tiistaina matka jatkui laivalla nautitun aamiaisen jälkeen kohti terminaalin lähellä sijaitsevaa Gärdetin metroasemaa. Metrolla matkattiin Tukholman päärautatieasemalle, josta jatkettiin junalla Kööpenhaminan suuntaan. Tällä kertaa matka eteni lähes suunnitellusti, vain Malmössä oli ylimääräinen junan vaihto. Vuotta aiemmin tuo reilun viiden tunnin matka kesti yhdeksän tuntia, kun juna pysähtyi pellolle neljäksi tunniksi.

Perille päästyämme matka jatkui rautatieasemalta kohti Scandic Copenhagen hotellia, joka sijaitsi lyhyen kävelymatkan päässä. Matkailu nälättää, joten matkatavarat hotellille vietyämme lähdettiin etsimään ruokaa. Hotellin oman ravintolan valikoima oli suppea, joten vähän kauemmas piti lähteä.

Vesterbrogadella sijaitseva Kebabish vaikutti ennakolta hyvältä, mutta eipä sinne päässytkään pyörätuolilla. Hetken mietinnän jälkeen päätettiin ottaa ruokaa mukaan ja mentiin hotellihuoneeseen syömään. Ihan syötävää pikaruokaa, kuten kebabia, pizzaa, intialaista yms sai kyseisestä ravintolasta.

Hotellihuone oli ihan hyvän kokoinen, kun ensin hieman sisustettiin uudelleen. Scandic -hotellien invahuoneet ovat kaikkialla lähes saman kokoiset, joten järjestys on helppo löytää. Pesuhuoneessa oli positiivinen y1lätys, kun sähköpyörätuolillakin mahtui hyvin lavuaarin ääreen. Joka paikassa tuo ei ole varmaa, sillä invahuoneet suunnitellaan valitettavan usein vain manuaalisen pyörätuolin käyttäjien tarpeisiin.Ensimmäisenä kokonaisena päivänä Kööpenhaminassa hotellin aamupala maistui hyvin. Tarjolla oli muun muassa hyvin rapeaksi paistettua pekonia. Myös gluteeniton valikoima oli hyvä. Hyvin syötyämme käytiin yli kilometrin pituisella Strøget-kävelykadulla sijaitsevia kauppoja katselemassa. Saatettiin ehkä myös ostella jotakin pientä muun muassa Disney sekä Lego-kaupoista.

Kööpenhaminan raatihuone
Disney kaupassa

Strøgetilta matka jatkui kohti kauppahallia, Torvehallernea. Paikka ei vastannut ulkoasultaan kauppahallia, sillä siellä odotti kaksi nykyaikaista ja valoisaa lasiseinäistä hallia. Upeassa paikassa oli myynnissä herkkuja, juustoja, tuoretta kalaa, lihaa ja kaikkea muuta ruokaan liittyvää. Syötiin siellä kahvin kanssa syötiin maidotonta jäätelöä. Perinteinen smörrebröd jäi syömättä vaikka gluteenittomiakin oli tarjolla. Jälkikäteen tuo harmittaa, sillä lopulta koko leipä jäi syömättä, kun en gluteenitonta enää mistään löytänyt. Alla kuvia sieltä. (Nuolesta seuraava kuva.)

Kauppahallista matka jatkui takaisin kohti hotellia Ørstedsparken -puiston halki. Vuonna 1879 avattu puisto on 6,5 hehtaarin kokoinen ja se kätkee sisäänsä useita patsaita luonnon keskellä. Puisto on saanut nimensä Ørstedin veljesten mukaan. Hans Christian oli tunnettu fyysikko ja kemisti. Anders Sandøe puolestaan oli aikoinaan Tanskan pääministeri.

Intialainen ravintola Guru oli valinta ruokailupaikat päivän päätteeksi. Tämä aivan ydinkeskustassa sijaitseva ravintola oli tuttu jo viime kerralta kaupungissa. Tilasin chicken jalfrezia, joka on tulista kanaa perinteisessä intialaisessa kastikkeessa. Ruokani on ensimmäisessä kuvassa, toisessa kuvassa näkyy koko porukan ruoat. Oltiin oikein tyytyväisiä ruokiin.

Tässä ensimmäinen osa kesäkuisesta matkasta Kööpenhaminaan. Toivottavasti jaksoitte lukea loppuun asti, seuraava osa julkaistaan myöhemmin.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa