Sopivan ravinnon tärkeys elämässä – ”Jos vatsalla on hyvä olla…”

Kyselin Facebookissa lukijoilta ideoita bloggauksiin ja niitä tuli aika monta. Nyt vain pitäisi käydä toteuttamaan saatuja ideoita. Tässä tulee ensimmäinen kirjoitus.

Useaan lihassairauteen liittyy ongelma saada tarpeeksi ravintoa, koska lihakset heikentyvät ja sen myötä nieleminen vaikeutuu. Joillekin joudutaan asentamaan ravinnon saannin turvaamiseksi PEG-letku, joka on vatsanpeitteen läpi mahalaukkuun johtava letku.

Proteiinin saanti on hyvin tärkeää etenkin lihassairaalle, mutta hiilihydraatteja ei kuitenkaan saisi unohtaa. Itse syyllistyin tähän asiaan taannoin.

Tästä on aikaa ehkä kuusi vuotta, kun itse kiinnostuin ravinnon laadusta ja sen tärkeydestä. Aloitin silloin vähentää hiilihydraatteja ja lisäämään proteiineja. Hetkellisesti kokeilin jopa karppausta. Maijun tultua kuvioihin tuo onneksi unohtui.

Jatkuva vatsan turvotus sai minut kuitenkin kokeilemaan kaikenlaisia ruokavalioita. Voisi jopa sanoa, että ravinto oli näiden kokeilujen myötä minulle jo pakkomielle. Välillä en pitkään aikaan syönyt ollenkaan esimerkiksi perunaa, pastaa tai riisiä.

Lopulta löysin gluteenittomuuden, joka alkoi tuntua siltä minun jutulta. Olon parannuttua aloin syömään uudelleen monia jo hylkäämiääni ruokia. Ei olo siltikään ollut mikään paras, mutta paljon parempi kuin ihmeellisten kokeilujen aikana.Ruoan mukanaan tuoma paha olo on hyvin monimutkainen asia. Itsellä siihen vaikuttivat myös monet muut tekijät kuten se, että yritin syödä ilman hengitystukea. Tämän myötä söin ruokaa liian nopeasti ja aivan liian vähän. Tuosta kirjoitinkin aiemmin täällä. Aina syy ei siis löydykkään siitä mitä syö.

Ravinto on hyvin yksilöllistä eikä yhtä kaikille sopivaa ruokavaliota ole olemassa. Tärkeintä on mielestäni kuitenkin syödä hyvin monipuolisesti. Syö siis sitä mikä tuntuu hyvältä. Mitään ei ole syytä kieltää itseltään kokonaan, ellei esimerkiksi allergia sitä estä.

Välillä on sallittua herkuttelukin. Muista kuitenkin, että kohtuus kaikessa. Jos vatsalla on hyvä olla, niin silloin yleensä on muutenkin parempi olo.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa