Jännitystä elämään: Hengitystuki veti viimeisen henkäyksen

Jo vuosia minua palvellut Resmedin Stellar 150 ventilaattori, täällä blogissa ja puhekielessä tuttavallisemmin hengitystuki päätti vetää viimeisen henkäyksen maanantai-iltana.Stellarin tarjoama noninvasiivinen ventilaatio (maskin kautta) tukee siis hengittämistä. Kyseessä on elämisen kannalta tärkein käytössäni oleva apuväline. Ilman sitä en jaksa hengittää kovinkaan pitkään.

Stellar hengitystuki

Onneksi vanha yli viisitoista vuotta sitten käyttööni saama ensimmäinen hengitystuki VPAP3 löytyy yhä varalta eli todella ikävään tilanteeseen rikkoutuminen ei johtanut. Tuon hengitystuen toiminta ei ole lähelläkään Stellarin tasoa, mutta kyllä sillä päivän tai pari toimeen tulee.

Seuraavana aamuna eli tiistaina soitin huoltoon ja asiaa alettiin hoitaa välittömästi. Sairaalalta ei löytynyt heti tilalle uutta laitetta, mutta maahantuojalta saatiin lainalaite, joka saapui keskiviikkona käyttöön.

Tuommoinen laiterikko toki hankaloittaa elämää paljon, mutta onneksi on sentään jonkinlainen varajärjestelmä. Olisi todella hienoa, jos varalla olisi kunnon kone. Ymmärrän kuitenkin hyvin sen, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei mielellään investoida ihan kaikkeen.

Suomen terveydenhuoltoa moititaan aika usein, mutta nyt sai jälleen kerran todistaa hyvin toiminutta juttua. Saamme olla onnellisia, että terveydenhuollon kautta saa näitäkin laitteita ilman oman rahan käyttämistä. Ei kovinkaan monella olisi varaa ostella.

Siitäpä sitten niin kohti uusia seikkailuja. Oikein hyvää tulevaa viikonloppua juuri Sinulle!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa