Henkilökohtaisen avustajan työn arvostus nousuun – ”Se on oikea työpaikka”

Ollaan Maijun kanssa aikamoisia sekopäitä, ainakin omasta mielestäni hyvällä tavalla. Juttujen taso on välillä aivan nolla ja musta huumori kukkii todella usein.

Meillä on ollut todella hyvä tuuri, että olemme onnistuneet löytämään henkilökohtaisia avustajia, jotka ovat samalla aaltopituudella. Tilanne voisi valitettavasti olla hyvin toisenlainen.

Valitettavasti viime aikoina on kuulunut usealta suunnalta, että sopivaa avustajaa on todella hankala löytää. Hakijoita paikkaan saattaa olla useita, mutta sitten hakijat vain jättävät tulematta sovittuun haastatteluun ilman minkäänlaista ilmoitusta.

Myös heitä löytyy, jotka tekevät haastattelussa todella hyvän vaikutuksen itsestään ja lopulta eivät ota työtä vastaan. Tämän vielä jotenkin voi ymmärtää ja hyväksyä.  Oma lukunsa on sitten vielä ne, jotka käyvät alkuun tekemässä työnsä hyvin. Innostus laantuu nopeasti ja pahimmillaan ei tulla enää töihin, mutta ei ilmoiteta siitä tai irtisanouduta. Tämä toiminta jättää avustettavan todella isoon pulaan sekä aiheuttaa valtavan stressin suurine paperitöineen.

Edellä mainitut käyttäytymiset kertovat mielestäni siitä, että moni ihminen ajattelee, ettei henkilökohtaisen avustajan työ ole oikeaa työtä. Tämä on kuitenkin oikea työpaikka, jota koskevat aivan normaalit työelämän säännöt.

Henkilökohtaisten avustajien työ ei ole kovinkaan arvostettua, vaikka heidän tekemänsä työ on todella tärkeää meille vammaisille. Avustajille ulkopuoliset taputtelevat selkään ja kommentoivat heidän työnsä arvokkuutta yleensä vain kännissä.

Mitä avustajan työ on?

Valitettavan moni ajattelee, että avustajan työ on vain asioinnissa avustamista, kodinhoitoa sekä ruoanlaittoa. Näitäkin paikkoja toki on olemassa, mutta useassa paikassa työ on paljon muutakin kuin edellä mainitut. Esimerkiksi meitä avustetaan muun muassa kaikissa päivittäisissä toimissa kotona sekä matkoilla. Myös jo aiemmin opituista taidoista ja elämänkokemuksesta voi olla hyötyä.

Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto ry (Heta) on saanut avustajille myös minimipalkan, joka riippuu siitä sisältyykö työhön hoidollisia tehtäviä. Jos ei niin palkka on vähintään 10,70 e / h ja jos liittyy niin palkka on vähintään 11,80 e / h. Esimerkiksi meillä täällä Savonlinnassa lähtöpalkka on maaliskuun alun korotuksen jälkeen 12,11 e / h.

Herättikö kirjoitus Sinussa mitä ajatuksia? Miten itse parantaisit henkilökohtaisen avustajan työn arvostusta?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa