Vinkkejä turvalliseen jouluun – vältä onnettomuudet näin

Joulu lähestyy vauhdilla ja sen myötä usean onnettomuuden riski kasvaa huomattavasti. Tähän juttuun olen koonnut vinkkejä siihen, että miten vietät joulun mahdollisimman turvallisesti.

Palovaroitin

Tärkeintä on muistaa testata palovaroittimen toimintakunto. Verisuren tutkimuksen mukaan vain alle puolet (45 %) suomalaisista on testannut palovaroittimensa suositusten mukaan eli kerran kuussa.

– Palovaroittimen tehtävä on havahduttaa paloon ja herättää myös nukkuvat. Varoitin antaa pari minuuttia pelastautumisaikaa, ja nämä minuutit voivat olla ratkaisevia. On erittäin tärkeää, että kotona on toimiva palovaroitin, sanoo turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo Verisurelta.

Palovaroitin on ollut pakollinen kodeissa lähes 20 vuotta. Siitä huolimatta palovaroittimia ei ole riittävästi noin kymmenesosassa (8 %) kodeista. Palovaroittimia tulee lain mukaan olla vähintään yksi kappale asunnon jokaista 60 neliömetriä kohti.

Toimivan palovaroittimen lisäksi kannattaa hankkia kotiin myös sammutuspeite ja käsisammutin. Sammuttimessa on suositeltavaa olla joko 6 kiloa jauhetta tai 6 litraa vaahtoa.

Kynttilät

Kynttilöitä poltetaan paljon joulun aikaa ja niistä aiheutuu aivan liikaa tulipaloja. Kynttilät pitää sijoittaa niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Valitse kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Muista jättää kynttilöiden väliin riittävästi tilaa ja sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta.

Kynttilöiden sijaan kannattaa harkita LED-valoja, joita käyttämällä tulipalojen riski pienenee. LEDeillä voi koristella jouluna lämpöherkkiä paikkoja, kun muistaa käyttää järkeä niiden sijoittelussa. Ne voivat myös aiheuttaa tulipalon.

Ruoka

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruoan oikea käsittely ja säilytys ovat turvallisen joulun a ja o. Huoneenlämmössä kannattaa pitää vain tarvittava määrä ruokaa.

Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet on säilytettävä koko ajan kylmässä, alle +6 asteessa. Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä.

Älä kaada kinkun paistorasvaa viemäriin. Lämmin rasva on juoksevaa, mutta jäähtyessään se kittaantuu viemäriputkeen. Veden laskeminen ei auta, sillä kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

Kinkkurasvasta voi tehdä esimerkiksi herkullisen kastikkeen tai kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta.

Liikenne

Liikennemäärät kasvavat ennen joulua huomattavasti ja joulunviettoon lähtevien ajomatkat voivat olla pitkiäkin. Jos on mahdollista kannatta välttää ruuhkahuippuja ja ajoittaa matkan teko rauhallisempiin tunteihin.

Edellä ajavaan on syytä pitää riittävä etäisyys ja turhia ohituksia kannattaa välttää. Auto kannattaa myös tankata etukäteen sekä polttoaineen että lasinpesunesteen osalta ja varmistaa varoituskolmion mukana olo.

Poikkeustilanteiden varalta on syytä varata lämmintä vaatetta käsille, koska talviolosuhteissa auto jäähtyy suhteellisen nopeasti, jos joudutaan esim. moottorivian tai kolarin vuoksi pysähtymään.

Eläimet

Monet ihmisten jouluherkut, kuten suklaa tai rasvaiset ruuantähteet ovat haitallisia ja jopa myrkyllisiä lemmikille. Lemmikille sopimaton ruoka voi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja eläimelle ja erityisesti luunpalaset voivat aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran. Turvallisinta onkin antaa perheen karvaiselle jäsenelle vain juuri hänelle tarkoitettuja herkkuja.

Näillä vinkeillä ehkä selviät jotenkin joulusta. Kannattaa käyttää joulunakin sitä kuuluisaa maalaisjärkeä niin pääsee pitkälle.

Kynttilät loistavat joulu na

Lähteet: Poliisi, Evira, Biltema, LähiTapiola.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Comments are closed.