Riittävä ravinto ja lihassairaus – ”täytyy syödä paremmin”

Duchennen lihasdystrofia tuo mukanaan paljon erilaisia ongelmia, jotka vain valitettavasti lisääntyvät iän karttuessa. Tosin osa ongelmista tulee tietenkin siitä, että istuu päivät pitkät.

Yksi näistä ongelmista on esimerkiksi ravinto. Riittävän ravinnon saanti voi olla ongelmallista Duchennea sairastavalle. Hyvin monessa tapauksessa syy ongelmiin siihen on lihasten heikkeneminen, joka voi vaikeuttaa ruoan sekä juoman nielemistä.

Minusta alkoi äskettäin tuntua, että en syö riittävästi tai sitten syön jotenkin väärin. Tämän johtopäätöksen tein yllätys, yllätys siitä, että aamuisin oli huono-olo nälän takia.

Itselläni ei onneksi kyse ole ainakaan vielä siitä, että en saisi enää kunnolla nieltyä ruokaa. Kyse on siitä, että en vain jaksa syödä riittävästi normaalisti nauttimaani ruokaa. Rakastan yhä ruokaa ja syömistä, mutta ei vain saa syötyä enempää.

Tilanteen korjaamiseksi olen aloittanut merkitsemään ylös miten paljon tulee syötyä päivän aikana. Seuraan erään sovelluksen avulla jonkun aikaa syömisiäni ja katson miten erilaiset asiat vaikuttavat tilanteeseen.

Tulokset ovat olleet hieman hämmentäviä, sillä olin kuvitellut syöväni riittävästi ja saavan kaloreita reilusti. Luulin nyt mitä sattuu, koska tulokset näyttävät turhan vähäistä ravinnon määrää. Positiivista tilanteessa on se, että ei tarvitse kauheasti miettiä onko jossakin liikaa kaloreita.

Tuloksia on tässä vaiheessa vielä vaikea analysoida sen tarkemmin. Sen verran kuitenkin voin jo todeta, että jatkossa aion keskittyä syömään monipuolisemmin kuin aiemmin.

Oletko sinä ollut vastaavassa tilanteessa? Mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan miten sinä pidät huolta siitä, että saat riittävästi ravintoa?

Ravinto on tärkeää.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.