Matkalle kahdella taksilla – taksiuudistuksen erikoinen vaikutus

Savonlinnan vammaispalvelun myöntämiä kuljetuspalveluita järjestävä kyytikeskus oli ainakin aloittaessaan todella suuri murheenkryyni. Viime aikoina ei ole paljon tullut käytettyä noita palveluita, joten tämän hetken toiminnasta minulla ei ole tarkkaa tietoa.

Tämän muutoksen jälkeen muun muassa meidän vakiotaksina toiminut yrittäjä lopetti toimintansa. Samalla katosi liikenteestä ne isot taksit, joita tarvitaan Maijun kanssa matkoille lähtiessä. Mukaan kun lähtee kahden sähköpyörätuolin lisäksi nosturi, suihkutuoli ja muut matkatavarat.

Itse en tiedä, että vammaispalvelun ajossa olisi enää yhtään tarpeeksi isoa taksia. Vammaispalvelun työntekijöiden keskuudessa on myös monta käsitystä tilanteesta. Selvittää luvataan, mutta ei tietenkään mitään kiirettä pidetä.

Ohjeistuksen mukaan kuljetus pitää tilata kaksi tuntia ennen lähtöä. Aiemmin ollaan tilattu sopiva kuljetus useaa viikkoa aiemmin. Nyt on lähtöön alle viikko. Uskovat ilmeisesti palvelun toimivan niin hyvin, että ehtii tilata kuljetuksen vaikka lähtöpäivänä.Molemmilla meistä on näiden kyydeissä oikeus saattajaan, mutta matkoille lähtee kolme henkilökohtaista avustajaa. Tätä ei tietenkään ole osattu ajatella ohjeita laatiessa. Tutun taksin kyydissä tuo ei ollut ongelma, mutta miten nyt käy. Sekin on yllättäen selvityksen alla.

Matkalle lähtö eri takseille?

Ensi viikolla kyytikeskus pääsee kunnon testiin, kun lähdetään reissuun ensimmäisen kerran uudistuksen jälkeen. Tilanne on se, että kuljetaan nyt todennäköisesti kahdella taksilla 60 kilometrin päähän Parikkalan rautatieasemalle.

Ärsyttää todella paljon, että näissä asioissa ei osata yhtään ajatella pariskuntia. Tuskin nämä päättäjät matkustavat itsekkään eri kulkuneuvoilla puolisonsa kanssa. Minusta siinä ei ole mitään järkeä kenenkään kannalta.

Vammaispalvelun myöntämillä matkoilla matkustaja maksaa linja-auto taksan mukaisen omavastuun. Tällä matkalla tuo maksu on lähes 30 euroa. Yhdellä taksilla kuljettaessa kyseessä on kimppakyyti ja maksu puolitettaisiin. Nyt pitäisi maksaa molempien tuo summa. Minusta se ei ole oikein, sillä syy on mielestäni heidän.

Uudistuksen myötä piti tulla myös säästöjä yhteiskunnalle. Veikkaan kuitenkin, että tämä esimerkki ja moni muu asiaan liittyvä ihmeellisyys tuo palvelut viemään vain enemmän rahaa.Yleensä reissuun lähtö apuvälineiden ja avustajien kanssa vaatii paljon suunnittelua. Huomioon pitää normaalien matkasuunnitelmien lisäksi ottaa muun muassa hotellien esteettömyys, apuvälineiden kuljettaminen ja avustajien työajat. Näiden lisäksi ei todellakaan kaipaisi tämmöistä säätöä.

Olemme siis ensi viikolla asian suhteen jännän äärellä. Päästäänkö ongelmitta liikkeelle? Tuleeko molemmat taksit ajoissa?

Parasta toivoen!

Kyytikeskus taksi matkalle

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa