Kyytikeskus käyttöön ja ongelmat alkoivat – ”Taksia ei tullut ollenkaan”

Kirjoitin aiemmin siitä, että täällä Savonlinnan alueella otetaan käyttöön kyytikeskus, jota kautta tilataan Sosterin vammaispalvelun myöntämät kuljetuspalvelut.

Tänään sitten päätettiin kokeilla, että miten tämä uusi ja hieno kyytikeskus toimii. Tilasin aamulla kuljetuksen hakemaan meidät klo 14 tarkoituksena lähteä kauppaan ja apteekkiin.

Hyvissä ajoin talvivaatteet päälle ja pihalle odottamaan taksia. Kymmenen minuutin jälkeen alkaa tulla kylmä. Vartin odotuksen jälkeen soitin kyytikeskukseen, josta sanottiin taksin kuitanneen kyydin ja olevan tulossa.

Seuraavan kerran soitin keskukseen, kun sovitusta ajasta oli mennyt yli puolituntia. Nyt kerrottiin, että järjestelmässä on ollut teknisiä ongelmia, tieto ei olekkaan mennyt perille ja taksi ei ole tulossa. Toista taksia ei voinut lähettää, kun sopivia autoja ei ole saatavilla.

Peruin sitten koko kyydin, kun odotusajat olisivat olleet varmasti pitkät. Jäi sitten kaupassa ja apteekissa käymättä. Ehkäpä ensi kerralla on parempi tuuri.

Kyytikeskus muuttaa vain tilausnumeron

On aivan käsittämätöntä, että aiemmin oikein hyvin toiminut järjestelmä romutettiin ja tilalle tuotiin roskaa. Päättäjät pelkäsivät, että uusi taksilaki nostaisi kuluja ja muutos perusteltiin sillä. Kuulemma muutos ei tule näkymään muuten kuin tilauspaikan vaihtumisena.

Vammaispalvelun myöntämillä kuljetuspalveluilla turvataan vaikeimmin vammaisille henkilöille kohtuulliset liikkumismahdollisuudet samoin kustannuksin kuin muille kansalaisille. Mielestäni se ei ole kohtuullista, että asioille ei pääse silloin, kun itselle sopii.

Tämä kyytikeskus varmasti säästää yhteiskunnan rahoja, sillä moni odottamiseen kyllästyvä vähentää liikkumista. Seuraavaksi puolestaan voidaan vähentää heiltä henkilökohtaista apua, kun eivät liiku missään.

Toki tätä ongelmaa tullaan vähättelemään sanomalla, että tämä on uuden palvelun ongelma ja korjautuu kyllä. On todella asiatonta, että vammaisia käytetään koekappaleina ja odotetaan meidän hyväksyvän tämän. Entä jos olisimme olleet lähdössä esimerkiksi matkalle, juna, laiva tai lentokone ei odota.

Minä vielä pystyn ja jaksan puolustautua sekä vaatia oikeuksiani. Surullista on ajatella ihmistä, joka ei syystä tai toisesta vaadi toimivia palveluita. He odottavat kylmissään kyytiä kiltisti, eivätkä kysy missä kyyti viipyy tai anna palautetta. Tai entä he joilla on myönnetty henkilökohtaista avustajaa vähän ja tunnit menee nyt odotteluun.

Sinä päättäjä voisit ensi kerralla hienoa ja kallista autoa käynnistäessä sekä asioilla lähtiessä miettiä hieman asiaa. Olisiko mukavaa, jos joku toinen päättäisi milloin saat lähteä liikkeelle. Asioilla ollessa voisit pitää mielessä, että pitää lähteä pois montaa tuntia aiemmin sovittuun aikaan. Tai puolestaan odottaa lähtiessä jopa kaksi tuntia.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Comments are closed.