Vinkkejä esteettömän ruokailuun Helsingissä

Vinkkejä esteettömän ruokailuun kaivataan usein. Tämä juttu käsittelee yhtä matkojen tärkeimpää osaa eli esteetöntä ruokaa. Helsingin reissu (osa 1 ja osa 2) tuli käytyä jo yleisellä tasolla läpi eli ruoka ei ollut mukana, joten nyt on aika mennä hieman pintaa syvemmälle. Tämä juttu käsittelee yhtä matkojen tärkeimpää osaa eli esteetöntä ruokaa.

Tykkään syödä matkoilla erilaisia ruokia ja kokeilla uusia makuja. Monesti tulee myös etsittyä uusia ideoita ruokailuun kotona. Tällä kertaa ihastuin risottoon, jota tulikin jo kotonakin tehtyä.

Pyörätuolilla liikkuvana tulee helposti valittua ostoskeskuksien ravintoloita, sillä yleensä silloin sisäänpääsy on varmaa. Turhan usein käy niin, että mielenkiintoiselta vaikuttavat ravintolat eivät ole soveltuvia esteettömään ruokailuun.

Matkoilla ensimmäisenä päivänä tulee yleensä syötyä ruoka nopeasti, sillä matka on pitkä ja nälkä on kova. Junassa en syö kuin omia eväitä, sillä VR:n ruoka on ylihinnoiteltua.

Tällä kertaa ruokapaikkana oli Burger King, josta saa gluteenittomana lähes jokaisen hampurilaisen. Täysin gluteenitonta he eivät kuitenkaan voi ikävä kyllä taata. Tuo gluteeniton sämpylä voittaa muiden aivan mennen tullen. Kannattaa kokeilla myös paikan bataattiranskalaisia.

Scandic Simonkentän aamiainen on tuttua tämän ketjun tasoa. Syötävät eivät lopu kesken ja jokainen varmasti tulee kylläiseksi. Gluteenitonta, laktoositonta sekä maidotonta syötävää löytyy ilahduttavan paljon.

Hyviä vinkkejä ruokailuun

Matkan paras ruoka tuli nautittu Forumin italialaisessa Italo-ravintolassa. En yleensä kovin mielellään mene syömään S-ryhmän ravintolaan, mutta tämä oli poikkeus, kun en yhtään tiennyt minne menisin syömään. Italossa ravintolan puolella ei ole kuin yksi sopiva pöytä pyörätuolilla liikkuvalle ja se kuulemma oli juuri käytössä. Nälkäisenä en lähtenyt etsimään uutta ravintolaa, joten suostuin syömään baarin puolella.

Tämä periaatteista poikkeaminen kannatti ehdottomasti, sillä pääruokana nautittu avokadorisottoa, grillattua kesäkurpitsaa ja luomucashewpähkinää oli aivan uskomattoman hyvä. En ole koskaan aikaisemmin syönyt niin hyvää kasvisruokaa. Tätä kannattaa ehdottomasti käydä syömässä ihan jokaisen.

Avokadorisottoa lisukkeiden kanssa.
Ruokana oli erinomaimeni risotto.
Hyviä vinkkejä,  sitruunarisotto ja paistettu lohi.
Avustajan syömä sitruunarisotto ja paistettu lohi.
Alkuruokana nautin marinoituja luomuherkkusieniä, oliiveja ja latva-artisokkaa.
Alkuruokana nautin marinoituja luomuherkkusieniä, oliiveja ja latva-artisokkaa.

Muuta hyvää ruokaa

Mikokadulla sijaitseva Maya tarjoaa latinalais-amerikkalaista ruokaa. Kokemuksen arvoinen ravintola, mutta pyörätuolilla hieman vaikeasti saavutettavissa. Henkilökunta kuitenkin auttoi innokkaasti isomman kynnyksen yli.

Mayan annokset olivat reilun kokoiset ja ainakin minun valintani onnistui kohdalleen. Alkuruokana nautin sitrus-passion marinoitua lohicevicheä ja mangosalsaa, joka oli kirpeän hyvää. Pääruokana puolestaan söin ylikypsää porsaan niskaa, yrttiperunalohkoja, kasviksia ja habanero creme fraichea. Aivan ihana annos oli tämäkin.

Lisää vinkkejä.
Pääruoka lautasella.
Grillattua kanan rintafilettä, kasviksia, bataattiranskalaisia sekä chimichurrikastiketta ja passionmajoneesia
Grillattua kanan rintafilettä, kasviksia, bataattiranskalaisia sekä chimichurrikastiketta ja passionmajoneesia
Hyviä vinkkejä, täytetty tortilla.
Täytettyjä tortilloja.
Uskoisitko tätä alkuruoaksi?

Viimeisenä iltana Suomenlinnassa käynti venytti ruokailun iltaan. Ensin meinattiin mennä pizzalle, mutta ei löydetty sopivaa esteetöntä paikkaa. Lopulta päädyttiin Kampissa sijaitsevaan Thai Restaurant Orchid -ravintolaan. Ei mitään ihmeellistä ruokaa, mutta ei huonoakaan. Jos kaipaa edullista, mutta maistuvaa ruokaa niin tämä on hyvä valinta.

Vihreää currya.
Vihreää currya.

Scandic Simonkentän ravintola Más on ihmeellisen kehuttu hotellin ravintolaksi. Käytiin eräänä iltana siellä syömässä pientä iltapalaa. Tilaamani pieniä porsaanribsejä chilimajoneesilla oli oikein mureaa ja maistuvaa. Alkuruoaksi ihmeen täyttävää. Tulevaisuuden matkoilla täällä on pakko syödä oikea ateria.

Ribsejä ja chilimajoneesia.
Maiju söi kanaleipää.
Maijun pieni iltapala.

Lopuksi tarina siitä, että miten vaikeaa on löytää Helsingistä kahvilaa, josta saa jotain gluteenittomana ja laktoosittomana. Tämän lisäksi pitäisi tietenkin olla myös esteetön sisäänkäynti. Ei mitenkään erityisen helppo tehtävä. Vinkkejä tulevia matkoja varten otetaan mielellään vastaan.

Lopulta Redistä löytyi Sokerileipuri Alenius, jonka valikoimissa on useita gluteenitonta ja laktoositonta herkkua. Ja maku todellakin on kohdallaan, kannattaa käydä tutustumassa.

Hyviä vinkkejä, passionappelsiinileivos ja budapesttorttu.
Passionappelsiinileivos ja budapesttorttu.

Lopuksi haluaisin muistuttaa, että gluteeniton ruoka on minulle elämäntapa. Eli pieni määrä gluteenia ei ole ongelma. Kannattaa siis aina tarkistaa ravintolassa ruoan gluteenittomuus eikä ottaa vinkkejä satavarmasti.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa