Itsenäisyyspäivä, haudutuspata – ”tunnen itseni vanhaksi”

Joulukuu pyörähti käyntiin tällä viikolla harmaassa säässä. Meillä viikko on ollut kaikkea muuta kuin harmaa, sillä ollaan muun muassa leivottu, testailtu haudutuspataa ja vietetty itsenäisyyspäivä.

Mihin tämä aika oikein kuluu tällä vauhdilla? Ensimmäinen kummilapseni Eeropekka täytti tämän viikon maanantaina jo 18-vuotta. Vastahan hän oli aivan pieni ja nyt hän onkin jo täysi-ikäinen. Tässä tuntee itsensä todella vanhaksi. Tämä maanantaina julkaistu kuva on vuodelta 2003.

Kuva kummipojan kanssa vuodelta 2003.

Ihan vahingossa taisin ostaa haudutuspadan, kun tuli eteen niin hyvä tarjous. Verkkovirralla toimiva haudutuspata soveltuu kaikenlaisen ruoan valmistukseen. Ruoka valmistuu helposti, sillä pataan laitetaan kypsennettävä ruoka ja sen annetaan hautua useamman tunnin ajan. Näin ruoka säilyttää kaikki tärkeät aromit.

Testasin valmistaa ensimmäisenä makkarapataa, joka muhi padassa noin kahdeksan tunnin ajan. Kasvikset sekä makkarat pilkottiin ja mukaan lisättiin tomaattimurska, kerma sekä mausteet. Minä valmistin tämän ruoan päivällä, mutta monet laittavat padan porisemaan yöksi tai työpäivän ajaksi.

Sunnuntaina itsenäisyyspäivänä puolestaan nautin haudutuspadassa valmistettuja lihapullia, joiden täytteenä oli kantarelleja sekä aurajuustoa. Lihapullat laitoin raakana tomaattikastikkeen kanssa haudutuspataan. Siellä ne muhivat kypsäksi ilman suurempaa vaivaa. Ja kyllä tuli maukasta.

Ruoka padassa ennen haudutusta.
Tältä ruoka näytti ennen haudutusta.

Tämän näköinen ruoka löytyi haudutuspadasta.

Lihapullia tomaattikastikkeessa.

Koronan katoaminen tai edes radikaalisti väheneminen on suuri arvoitus kaikille. Tulevaisuutta pitää kuitenkin uskaltaa suunnitella itse kunkin. Yksi Maijun ja minun suosikeista Haloo Helsinki uskalsi suunnitella ja toteuttaa ensi vuoden elokuulle konsertin Olympiastadionille. Siispä pitihän se meidän näyttää tuki suosikeille ostamalla liput Nordean asiakkaille tarkoitetusta ennakkomyynnistä. Toivottavasti konsertti järjestetään suunnitellusti.

Torstaina vietettiin kansainvälistä vammaisten päivää. Välillä vammaisena henkilönä eläminen Suomessa tuntuu vaikealta ja vaatii vääntämistä monessa asiassa niin voi kuitenkin olla onnekas synnyttyään juuri tänne. Meillä Suomessa vammaisella on mahdollista elää lähes normaalia elämää.

Kotipizzan gluteenitonta pizzaa!
Pizzaa kansainvälisen vammaisten päivän kunniaksi.

Jouluun enää hetki

Maiju osti minulle tänä vuonna joulukalenterin, jonka luukuista löytyy erilaisia kahveja. Nyt tämän viikon aikana on ehtinyt tulla muun muassa Indonesialaista sekä Kenialaista kahvia. Yhden luukun kahvijauheesta saa keitettyä neljä pientä kuppia kahvia. Kiva päästä kokeilemaan erilaisia kahveja päivittäin.

Joulukalenteri täynnä suklaata.

Joulupukki päätti käydä jo ennakkoon tuomassa muutaman joululahjan. Sain nimittäin jo lahjaksi SaiPan pelipaitahupparin, pehmolelun sekä joulupallon. Hirvi sai nimekseen Vladimir, SaiPassa aikoinaan pelanneen suosikkini Vladimir Machuldan mukaan.

Uusia SaiPa tuotteita.

Uusi paita päällä.

Tämän viikon sunnuntaina vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää. Korona sotkee monen suomalaisen itsenäisyyspäivän suunnitelmat, sillä perinteisiä Linnan juhlia ei järjestetä tänä vuonna. Itselleni ei tuosta kauheasti haittaa ole, sillä harvoin niitä on tullut nykyään katsottua

Myös meillä vietettiin tätä juhlapäivää tavallisesta poiketen. Herkuteltiin nimittäin oikein kunnolla, kun leivottiin juustokakkua sekä voileipäkakkua. Juustokakusta löytyi muun muassa mustikoita sekä suklaata. Voileipäkakun makuna oli tällä kertaa lohi.

Mustikka-suklaajuustokakku.
Mustikka-suklaajuustokakku itsenäisyyspäivä kunniaksi.

Lohinen voileipäkakku.

Joulukuun ensimmäinen viikko kului näin täällä suunnalla. Mitä sinun viikko sekä itsenäisyyspäivä sujuivat?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.