Hyvinvointivaltiossa saa rikkoa vammaisoikeuksia

Hyvinvointivaltiossa voi luvan kanssa rikkoa vammaisoikeuksia. Sosterin vammaispalvelu sai hallinto-oikeuden luvan muuttaa ohjeistustaan salaa asiakkaalta.

Sosterin vammaispalvelu kieltäytyi maksamasta henkilökohtaisesta avustajasta koituneita matkakuluja 800 euron edestä joulukuussa 2019. Asiasta tehtyjä valituksia on käsitelty tähän päivään asti.

Lain mukaan vammaispalvelun kuuluu korvata henkilökohtaisesta avustajasta koituvat kohtuulliset kustannukset. Vammaispalvelulaki ei valitettavasti ole kovin tarkka tämänkään asian suhteen. Kaupungit ja kunnat saavat siis aika vapaasti säätää, että mikä on vammaiselle henkilölle kohtuullista matkustamista.

Savonlinnan vammaispalvelusta vastaa siis Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri, joka on aiempina vuosina korvannut avustajien matkakuluja jopa neljältä matkalta vuodessa. Vuonna 2019 kolmas matka oli sitten liikaa. Sosiaalityöntekijä perusteli päätöstään niin, että vuonna 2019 henkilökohtaisesta avustajasta koituneita kuluja on maksettu kahdelta matkalta runsaasti.

Kohtuullisten kustannusten raja oli siis laskenut selvästi. Kuulemma enää yksi pidempi matka vuodessa on enää kohtuullinen. Aika radikaali muutos oli tullut asiakkaalle ilmoittamatta korvauskäytäntöön matkakorvausten osalta. Tämä olisi pitänyt kai ennustaa kristallipallosta, jota ei ole vuosien jälkeenkään toimitettu.

Teimme asiasta tietenkin valituksen Sosterin osoittamaan paikkaan, koska päätös ei tietenkään ollut mielestämme hyväksyttävissä. Päätös valitukseen oli se, että sosiaalityöntekijän päätös ei ole virheellinen. Myös Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Viimeisimpänä Suomen korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Hyvinvointivaltiossa saa heikompaa sortaa

Henkilökohtainen avustaja mahdollistaa vammaisen henkilön matkustamisen ja on todella tärkeää, että näitä kuluja korvataan. Esimerkiksi meidän kohdalla kolmen henkilökohtaisen avustajan mukana matkoilla olo välttämätöntä. Meidän avun tarve ei vähene matkoilla ja vähempi määrä avustajia johtaisi jopa henkeä uhkaaviin vaaratilanteisiin.

Suomessa on perustuslaissa taattu myös liikkumisvapaus jokaiselle ja tämä kielteinen päätös osaltaan rajaa sitä. On ikävää, että tässä tapauksessa voidaan rajoittaa vammaisen henkilön liikkumista niin ettei korvata kuluja. Ja näitä tapauksia tässä maassa on mielettömän paljon.

Meille pienituloisille raha on todella suuri ja sen menettäminen vaikeuttaa arkea merkittävästi. On todella ikävää, että tässä niin kutsutussa hyvinvointivaltiossa saa heikompaa sortaa täysin laillisesti.

Kiitos suuresti Jukka Kumpuvuori, kun yritit jälleen kerran auttaa korjaamaan epäkohtia tässä maassa. Hyvät ihmiset älkää tyytykö siihen, että vammaisoikeuksia poljetaan suohon. Jos et itse pysty, jaksa tai osaa valittaa niin hae apua esimerkiksi Lakitoimisto Kumpuvuorelta.

Hyvinvointivaltiossa saa heikompaa sortaa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.