Vammaisneuvosto aloitti toimintansa sekä jouluvalmisteluja

Vammaisneuvosto tuli tutuksi, kun ensimmäinen kokous järjestettiin tällä viikolla. Viikkoon on kuulunut myös jouluvalmisteluja.

Kasvukausi se vaan jatkuu näin marraskuun jälkimmäisellä puolikkaalla pinkin kasvilampun ansiosta. Nyt alkaa nimittäin ensimmäinen chili olemaan kypsä. Tuntuu oikeastaan siltä, että chilit ja ananaskirsikat alkoivat kasvaa vasta kasvivalon alla. Liikuin tällä viikolla ensimmäisen kerran pimeällä ulkona, kun tuo kasvivalo oli päällä. Näyttää ulos todella epäilyttävältä. Ihmeellinen juttu, että kukaan ei ole vielä poliisia paikalle kutsunut.

Ensimmäinen kypsynyt chili.
Chili on kypsä.
Vammaisneuvosto kokouksen jälkeen meidän pinkki valo loisti pimeässä.
Mikäköhän on meidän asunnon ikkuna?

Välillä sitä toivoisi, että jumittuisi syömään tuttuja ja turvallisia ruokia. No nyt kävi niin, että olin mainoksen uhri ja ostin Apetit Eväskippo Kotimainen Kana-kasviswok pakaste mikroruoan. Lyhyt arvostelu kuuluu seuraavasti, jos tykkäät lämpimästä raastesalaatista niin tämä on sinun ruoka. Oma naamani vääntyi tämän näköiseksi, kun söin tätä uutuutta. En siis tykännyt tästä ruoasta.

Apetit epäonnistui tällä ruoalla.
Ei ollut herkkua tämä ruoka.

Vammaisneuvosto

Minut valittiin seuraavaksi neljäksi vuodeksi Savonlinnan vammaisneuvoston jäseneksi. Vammaisneuvoston ensimmäinen kokous minun osalta oli tämän viikon tiistaina. Aikamoiinen jännitys oli ennen kokousta, kun ei ole aiemmin ollut mukana vastaavissa asioissa. Nopeasti jännitys kuitenkin hälveni ja varmasti seuraavassa kokouksessa nähdään vähän puheliaampi minä. Ehkäpä tästä jäsenyydestä seuraa jotain hyvää!

Moni varmasti miettii, että mikä on vammaisneuvosto ja mitä se tekee. Savonlinnan kaupungin kotisivuilla asia on kiteytetty näin: ”Vammaisneuvoston tehtävänä on tehdä aloitteita ja esityksiä asioista, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden yhdenvertaisessa osallistumisessa.” Eli oikeastaan kyseessä on neuvoa antava toimielin.

Suurin jännitys lienee kuitenkin liittynyt siihen, että ei ole kauhean paljon liikkunut lähialueen ulkopuolella ja päässyt sitä myöten tekemisiin uusien ja tuntemattomien ihmisten kanssa. Tämä korona aika saa todella suureksi nousemaan kynnyksen lähteä liikkeelle. Me päätimme Tuiskun kanssa, että on aika uskaltaa lähteä reissuun. Varasimme Helsingistä hotellin ja sinne olisi tarkoitus lähteä noin kuukauden kuluttua.

Vammaisneuvosto  kokoontui Savonlinnan kaupungintalolla.
Vammaisneuvosto kokoontui Savonlinnan kaupungintalolla.

Keskiviikkona kävin ottamassa pari rokotusta Savonlinnan pääterveysaseman neuvolassa. Influenssarokotuksen olen ottanut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan, koska kuulun riskiryhmään. Otin samalla kertaa myös kolmannen korona rokotteen. Joissakin paikoissa näitä kahta rokotetta ei suositella otettavaksi samalla kertaa, mutta täällä Savonlinnassa niitä annetaan. Ei noista rokotteista tullut mitään mullistavaa oireilua ja hyvä niin.

Viikonloppuna laitettiin joulukoristeet esille, sillä jouluun on aikaa vain kuukauden verran. Vastahan oli juhannus, en oikein ymmärrä, että mihin tämä aika oikein katoaa. Esille pääsi muun muassa Tuiskun ja henkilökohtaisen avustajan vuosia sitten tekemä tonttuovi. Nyt saa sitten joulu alkaa tulemaan. Tosin on tässä se huono puoli, että pitää olla kiltisti, kun tontut käyttää.

Tonttuovi  jamuutama  tonttu.
Täältä ne tontut tulevat.

Tämmöinen viikko tällä kertaa täällä suunnalla. Toivottavasti sinun viikko on ollut hyvä ja toivotaan samaa myös tulevalle viikolle!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.