Huhtikuu 2022 – ”Tuiskun synttärit, grillausta ja muistoja”

Huhtikuu 2022 on ohi, joten on aika käydä läpi sen tapahtumat. Kuukauden aikana muun muassa Tuiskun synttärit, grillausta ja muistoja.

Nykyään huhtikuu herättää minussa paljon erilaisia tunteita, koska iloa tuo kirkastuvat ja pidentyvät päivät. Ne antavat luvan odottaa kohta tulevaa kesää ja toivottavasti monta ihanaa matkaa, niin lähelle kuin kauaskin. Lisäksi huhtikuussa tuo elämään iloa Tuiskun syntymäpäivät ja ilo leipoa kaikenlaista hyvää herkkua. Tänä vuonna pääsin valmistamaan elämäni ensimmäisen täytekakun.

Upeasti koristeltu voileipäkakku.
Tuiskun syntymäpäiville leivottiin voileipäkakku kinkkutäytteellä.
Ja todella upea sammakkokakku.
Ja todella upea sammakkokakku.

Huhtikuuhun liittyy myös synkempiä ajatuksia, sillä isoveljeni Henrik menehtyi huhtikuussa 2012. Tänä vuonna tuosta menetyksestä tuli siis kuluneeksi jo kymmenen vuotta. Näistä asioista huomaa, että aika juoksee aivan liian kovaa vauhtia. Hän oli kuollessaan 38-vuotias ja hänellä oli siis Duchennen lihasdystrofia niin kuin minulla. Toki välillä asia vetää välillä synkäksi, mutta pääosin mielessä on hyvät muistot.

Isäni puolestaan menehtyi syyskuussa 2019. Sain huhtikuussa haltuuni vähän muistoja hänen elämänsä varrelta. Hän oli kaksi kertaa YK:n rauhaturvaajana Lähi-idän alueella yli 40-vuotta sitten. Sieltä mukaan on tullut hihamerkkejä sekä mitaleja. Yksi niistä on saatu ilmeisesti vaihtokaupalla Itävaltalaisen rauhanturvaajan kanssa. Sain äskettäin nuo muistoesineet itselleni.

Henrik ja siskontyttö Katariina.
Henrik ja siskontyttö Katariina.
YK hihamerkkejä.
Isän YK muistoja.

Tänä vuonna grillikausi alkoi meillä vähän myöhemmin kuin yleensä. No parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Pääsiäisenä Muurikka Nokkela savuton hiiligrilli oli siis ensimmäisen kerran tulilla tänä vuonna. Grillissä valmistui Tuiskulle makkaranyyttejä ja minulle itse marinoituja possupihvejä sekä perunoita. Ehdittiin grillaamaan huhtikuussa toisenkin kerran, nimittäin vappuna. Tai oikeastaan pari päivää aiemmin, koska on pulaa siitä työvoimasta.

Grilli on kuumana.
Ny rillataan oikein urakalla.

Tuisku osti äskettäin Fitbit merkkisen älyrannekkeen, että saa seurattua muun muassa happisaturaatiota yön aikana. Lihassairauden takia hengityksen seuraaminen on hyvin tärkeää. Minä innostuin ostamaan älykkään rannekkeen. Löysin hyvän tarjouksen, joten ostin Garmin Venu Sq älyrannekkeen. Tästä on siis tarkoitus seurata happisaturaatiota, pulssia yms.

Huhtikuu 2022 toi rannekkeen käteen.
Ranneke on nyt kädessä.

Huhtikuu 2022 ja vaihtuvat säät

Huhtikuussa säät olivat erittäin mielenkiintoisia. Kuukauden alussa ja lopussa oli aika viileää, yllättäen luntakin tuntui satelevan. Onneksi siinä välissä ehti olemaan ihania, lämpimiä kelejä. Lämpömittari kävi jo viidessätoista asteessa ja minä ehdin kaivaa nahkatakin kaapista. Hetken aikaa sai nauttia hyvästä säästä. Tämän jälkeen en ole ulkona käynyt. Enkä käy ennenkuin lämpö nousee edes kymmeneen asteeseen. Toukokuun aikana on tulossa muutama pakollinen meno, joten alahan sää parantua.

Tuisku ulkoilmassa.
Tuisku ulkoilemassa tyylikkäästi.
Ulkona sulaneella takapihalla.
Nahkatakki on nyt muodissa.

Savonlinnassa on tällä hetkellä menossa positiivinen noste. Asukkaiden juttuja sosiaalisen median puolelta lukiessa tätä ei tosin huomaa. Kaikki asiat ovat vähintään yhtä surkeasti kuin ennenkin. Ei siis ihme, että ollaan muuttovoitto kaupunkien listalla. Tästä hyvänä esimerkkinä on myös ravintolaruokaa kotiin toimittavan Woltin saapuminen vihdoinkin kaupunkiin. Ensimmäisen parin viikon aikana tätä helppoa palvelua tuli käytettyä kaksi kertaa.

Savonlinnaan saapuivat huhtikuussa lopulta myös vuokrattavat sähköpotkulaudat. Niitähän on vuosia löytynyt monesta muusta kaupungista. Tästä Savonlinnaan saapumisesta ei ole tiedotettu jostain kumman syystä mitenkään. Ne vaan ilmestyivät katukuvaan eräänä päivänä. Mutta ne ovat siis Joe merkkisiä ja niistä voi lukea täältä.

Huhtikuu 2022 toi kaupunkiin Wolt ruokaa.
Wirta Pizza & Pasta on mukana Woltin avauksessa.

En aikonut kirjoittaa oikeastaan mitään negatiivista, mutta on kuitenkin pakko avautua. Meidän tilanne henkilökohtaisten avustajien suhteen näytti oikein hyvältä. Kerrankin näytti siltä, että pitkäaikaisen työntekijän lähdettyä uusi aloittaa samantien. No ei asiat tietenkään voi mennä niin helposti, ja uusi avustaja ei sitten tulekaan töihin. Luottamus uusiin ihmisiin on taas kerran murentunut. Ja etenkin näin ennen kesää stressaa vielä enemmän, kun on paljon liikkeellä sekä reilusti suunnitelmia.

Makaan pyörätuolissa.
Välillä on hyvä ottaa rennosti.

Tässä oli siis tämä ihan mielenkiintoinen huhtikuu 2022. Aika paljon ehti tapahtumaan niin hyvää kuin vähän huonompaa. Miten sinun huhtikuu kului tänä vuonna?

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.