Joulukuu 2022 kooste – ”joulu, hajoava lattia”

Joulukuu 2022 on ohi. Kuukauden aikana on muun muassa vietetty joulua, oltu jumissa lumihangessa ja ihmetelty hajoavaa lattiaa.

Muistatte varmaan, kun laitatimme vajaa kaksi vuotta sitten kotiimme uuden vinyylilankku lattian. No tämä uusi lattia piti olla jopa julkisiin tiloihin tarkoitettu. Hyvin pian lattiasta alkoi irrota paloja sekä siihen tuli rakoja. Kyseessä on niin sanottu uiva lattia, mutta tämä liikkui vetten päällä kuin mikäkin norppa Saimaalla. Habitas Flooring on nyt täysin varma, että syyllinen vaurioihin on sähköpyörätuoli. Mitään hyvitystä ei siis ole tulossa. Kaikkea ei siis kannata ostaa netistä, kun nämä kaiken maailman Netraudat voivat pestä kätensä, kun ei ole kerrottu tarkemmin käyttökohteista.

Käytössä ollut lattia hajoaa käsiin.
Käytössä ollut lattia hajoaa käsiin.

Minun ja Tuiskun yhteiset Suomen itsenäisyyspäivän perinteet palautuivat parin vuoden koronasta johtuneen tauon jälkeen, kun sisko kävi perheen kanssa syömässä. Saatiin heiltä tuomisena ihania kukkia. Ruokana oli kotimaisia kalapullia, perunamuusia ja porkkanaraastetta. Epävarman maailmantilanteen vuoksi itsenäisyyttä osaa arvostaa paljon enemmän kuin aiemmin.

Suomen lippu heiluu tuulessa.
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Joulukuu 2022 päättyi jumitukseen

Vuoden viimeisenä perjantaina päätin ottaa vähän omaa aikaa. Tekee ihan hyvää parisuhteelle, sillä talvella kotona yhdessä oleminen on normaalin yleistä, kun ulkona käynnit ovat vähissä. Ja olihan toki kahvipavut loppu, joten kaupassakin piti käydä. Liikkeelle lähtemisen olisi ehkä voinut valita vähän parempaan ajankohtaan. Oli nimittäin sähköpyörätuolilla aivan kauheaa liikkua. Lunta, sohjoa ja kaikkea muuta siltä väliltä oli ihan riittävästi. Kerran olin niin jumissa, että ulkopuolinen apu oli tarpeen. Onneksi yksi kuorma-auto pysähtyi apuun. Kiitos siitä.

Tieltä on työnnetty kaikki sohjo jalkakäytävälle. Pieni polku vie eteenpäin.
Aikamoista oli ajella tässä kelissä.

Lihastautiliitto palkitsi 50-vuotisen taipaleen kunniaksi somevaikuttajia. Minä olin yksi palkinnon saajista. Pakko myöntää, että tämä aivan puskista tullut tunnustus tuntui todella hyvältä. Toki olen tuonut Duchennen lihasdystrofiaa ja muutenkin vammaisten henkilöiden elämää tunnetuksi sosiaalisessa mediassa lähes 15 vuoden ajan. Olen palkinnosta todella kiitollinen ja se antaa paljon uutta intoa tämän tärkeän vaikuttamistyön tekemiseen.

Pietari, olet aktiivinen somevaikuttaja, joka jakaa arvokasta tietoa erityisesti Duchennen lihasdystrofiaan liittyen. Teet tietoisuustyötä, jonka tiedämme olevan merkityksellistä itse sairastaville ja heidän läheisilleen. Lisäksi tapasi viestiä on lämminhenkistä, hauskaa ja ystävällistä. Osaat suhtautua ympäristöihisi uteliaasti ja tehdä havaintoja sekä jakaa niitä muille – myös pidemmissä kirjoituksissasi kuten blogissa.

Lihastautiliiton perustelut palkintoon.
Somevaikuttaja palkinnon perustelut. Ja palkintona saatu timantti.
Voitto toi timantin.

Yllättäen joulua vietettiin joulukuussa. Jouluna oltiin vain kotona, eikä tehty oikeastaan mitään erikoisempaa. Jotenkin tuntuu joulun tienoilla tapahtuvan stressaavia asioita ja oikeasti mietittiin, että lopetetaan kokonaan joulun viettäminen. Mutta oli joulussa mukavia asioita, kuten hyvä ruoka, joista osa tilattiin pitopalvelu ja Maatilamatkailu Höökistä. Pystyin myös pitkästä aikaa syömään kunnolla ilman turvotusta ja pahaa oloa. Kiitos siitä Yliopiston apteekin entsyymikapseli, joka tehostaa ruoansulatusta. Oli ihmeellinen olo, kun ei enää edes oikein kunnolla muistanut miltä normaalisti täysi vatsa tuntuu.

Lautasella erilaisia jouluruokia.
Jouluruokia oli tarjolla monenlaista.
Voileipäkakku tarjottimella. Kakun koristeet on tehty tomaatista, meetvurstista ja kurkkusalaatista.
Voileipäkakku.tonnikala täytteellä syötiin jouluna.

Lopuksi sekalaisia kuvia joulukuun ajalta. Toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti ja jätät ehkäpä myös kommentin. Oikein hyvää tammikuuta sinulle.

Hengityspalje joulukuusen alla. Joulukuusessa on koristeita.
Saatiin jouluksi uudet hengityspalkeet.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa