Moottoroitu Jopo pakeni poliisia jopa 60 km/h nopeudella

Moottoroitu Jopo-mallinen polkupyörä pakeni poliisia jopa 60 km/h nopeudella perjantai-iltana Siilinjärvellä.


Poliisipartio teki perjantaina 1.9. kello 23.27 havainnon Siilinjärven torin lähellä polttomoottorilla varustetusta polkupyörästä, joka ajeli rakennusten välissä kevyenliikenteen väylällä sekä ajoradalla. Välillä kuljettaja keuli pyörällä. Partio lähti seuraamaan pyörää, joka lähti pakenemaan poliisiautoa. Polkupyöräilijään ei saatu sellaista välimatkaa, että sille olisi voitu näyttää pysäyttämismerkkiä.

Pyörän kuljettaja ajoi 40 – 60 km/h tuntinopeutta, välillä ajaen täysin ”pimeisiin” mutkiin. Pyörässä ei ollut valoja ja kuljettaja oli pukeutunut tummiin vaatteisiin. Hänellä oli vaaleat jalkineet ja hän oli nuori,13-17 -vuotias. Kuljettaja ei käyttänyt kypärää. Pyörä hävisi torin ympäristöön ja kuljettajaa ei tavoitettu.

Poliisipartio kirjasi asiasta rikosilmoituksen törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Muuta liikennettä oli onneksi vähän ja onnettomuutta ei sattunut. 

Poliisi pyytää havaintoja tekijästä ja pyytää kuljettajaa itseään ilmoittautumaan poliisille asian selvittämiseksi. Havainnot ja vihjeet voi lähettää sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai soittamalla vihjepuhelimeen 0295 415 232.

Polttomoottorilla varustetussa polkupyörässä moottori voi toimia ilman polkemista ja moottorin on kytkeydyttävä pois päältä, kun nopeus saavuttaa 25 km/h. Suurin sallittu teho saa olla 1000W. Yli 25 km/h kulkevat moottoriavusteiset polkupyörät on rekisteröitävä mopoiksi edellyttäen, että se on laitteen ominaisuuksien osalta mahdollista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laite on tyyppihyväksyttävä mopoksi. 

Kuvassa ei ole moottoroitu Jopo.
Tämä ei ole moottoroitu Jopo.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.