Lumen alta paljastuvissa koiran jätöksissä piilee tautiriski

Koirankakasta keskustelu on varman kevään merkki. Keräämättömät koirankakat ärsyttävät syystä: ne tekevät ympäristöstä epäsiistin ja aiheuttavat hajuhaittoja sekä terveysriskejä. Agria Eläinvakuutus muistuttaa, että koiran jätösten kerääminen kuuluu jokaisen vastuullisen koiranomistajan tehtäviin.

Suomessa on tuoreimpien arvioiden mukaan yli 800 000 koiraa. Yksi koira ulostaa keskimäärin kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi maastoon joka päivä reilusti yli 1,5 miljoonaa uutta kakkakasaa.

Vastuullinen koiranomistaja kerää koiransa jätökset

Jokainen tietää, kuinka ikävää on puhdistaa koiran ulostetta kengän pohjasta tai vaikkapa lastenvaunujen renkaista. Koiran jätösten kerääminen on osa koiranomistajan vastuuta ja koirankakkapussien tulisi kuulua jokaisen koiranomistajan varusteisiin. 

Keräämällä koiransa jätökset, koiranomistajat voivat osaltaan edistää yleistä viihtyvyyttä ja lievittää negatiivisia asenteita koiria kohtaan. Harva koira haluaa itsekään kävellä lajitoverinsa ulosteiden päällä, joten ympäristön siistinä pitäminen on palvelus myös nelijalkaisille ystävillemme.

Suomessa koiran ulosteiden keräämisestä on säädetty järjestyslaissa, jonka mukaan koiran omistajan tai haltijan tulee huolehtia, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetuilla alueilla taajamassa.

Kadun reunassa muhiva kakkakasa voi olla tautipesäke

Koiranomistajan on hyvä muistaa, että keräämättömät koiran jätökset voivat levittää monia tauteja. Luontoon jätetyt läjät voivat edesauttaa tarttuvien tautien ja loisten leviämistä lemmikistä toiseen, mutta myös ihmisiin.

Koiran ulosteen välityksellä ihmiseen voi tarttua erilaisia loisia, esimerkiksi Giardia ja suolinkaisloinen. Giardia voi aiheuttaa ihmiselle pitkäaikaisia maha-suolikanavan oireita, ja erityisesti lapset ovat alttiita näille infektioille, jos he pääsevät tonkimaan jätöksiä luonnossa.

Koiran ulosteessa on viruksia, bakteereita sekä loisia, jotka voivat tarttua muihin koiriin. Varsinkin virukset ovat kestäviä ja säilyvät ympäristössä jopa kuukausia, myös pakkassäällä.

Suurin osa suomalaisista koirista on onneksi rokotettu tavallisimpia tarttuvia tauteja kuten parvovirusta vastaan, mutta tartunnan riski kasvaa, mitä enemmän ulosteita jätetään keräämättä. Erityisen vakavia tartunnat voivat olla rokottamattomille pikkupennuille tai yleiskunnoltaan heikommalle yksilölle.

Koiran ulosteiden kerääminen ympäristöstä on tärkeä osa koiran loishäätöä

Loishäätö eli madotus on osa koiran terveydenhoitoa. Agria Eläinvakuutuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista koiranomistajista kertoo madottavansa koiransa säännöllisesti.

Säännöllinen madotus on erityisen tärkeää kantaville nartuille ja koiranpennuille sekä matkustettaessa koiran kanssa maasta toiseen. Aikuisen koiran loishäätötarve on yksilöllistä ja se riippuu koiran elintavoista. Madotustarvetta voidaan selvittää koiran ulosteesta tehtävällä loistutkimuksella.


Kyselytutkimuksen toteutti Xtreme Insight AB Agrian toimeksiannosta marraskuussa 2023. Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 804 suomalaista lemmikinomistajaa.

Black & white dog playing

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.