Vammaisten pysäköintipaikat kuuluvat vammaisille

Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai tällaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Pysäköintilupa ei ole ajoneuvokohtainen vaan se kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

inva poliisi

Lupaa haettaessa hakemukseen tulee liittää lääkärintodistus, josta tulee käydä ilmi vamman kesto tai se, onko vamma pysyvä. Lausunnosta tulee selvitä myös vamman vaikutus henkilön ajokykyyn, kirjoittaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Pekka Laine.

Lupa myönnetään ensisijassa vammaiselle itselleen. Lupa on voimassa 10 vuotta. Viime aikoina lupien erilainen väärinkäyttö on lisääntynyt. Niitä käyttää sellainen henkilö, jolla ei ole lupaan tai sitten lupia väärennetään ja kopioidaan.

Pysäköitäessä vammaisen pysäköintilupa on asetettava näkyvälle paikalle autossa tuulilasin sisäpuolelle.

Lupa oikeuttaa pysäköimään;

  1. maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta
  2. alueelle, missä on pysäköinti kielletty-liikennemerkki tai pysäköintikieltoalue-liikennemerkki
  3. sellaiselle pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu, tätä rajoitusta
  4. pysäköintikiekkoa käyttämättä
  5. pihakadulla

Vammaisen pysäköintiä varten on varattu liikennemerkein erillisiä pysäköintipaikkoja kuten lisäkilpi ”invalidin ajoneuvo” eli kansankielellä invapaikka. Usein pysäköintiruutuun on myös maalattu invamerkki.

Todella piittaamatonta käytöstä on pysäköidä näille paikoille ilman asianmukaista lupaa, Laine kommentoi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa