Vammaisten pysäköintipaikat kuuluvat vammaisille

Tieliikennelain mukaan poliisi voi myöntää vaikeasti vammaiselle henkilölle tai tällaisen henkilön kuljettamista varten pysäköintiluvan. Pysäköintilupa ei ole ajoneuvokohtainen vaan se kelpaa kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa.

inva poliisi

Lupaa haettaessa hakemukseen tulee liittää lääkärintodistus, josta tulee käydä ilmi vamman kesto tai se, onko vamma pysyvä. Lausunnosta tulee selvitä myös vamman vaikutus henkilön ajokykyyn, kirjoittaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Pekka Laine.

Lupa myönnetään ensisijassa vammaiselle itselleen. Lupa on voimassa 10 vuotta. Viime aikoina lupien erilainen väärinkäyttö on lisääntynyt. Niitä käyttää sellainen henkilö, jolla ei ole lupaan tai sitten lupia väärennetään ja kopioidaan.

Pysäköitäessä vammaisen pysäköintilupa on asetettava näkyvälle paikalle autossa tuulilasin sisäpuolelle.

Lupa oikeuttaa pysäköimään;

 1. maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta
 2. alueelle, missä on pysäköinti kielletty-liikennemerkki tai pysäköintikieltoalue-liikennemerkki
 3. sellaiselle pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu, tätä rajoitusta
 4. pysäköintikiekkoa käyttämättä
 5. pihakadulla

Vammaisen pysäköintiä varten on varattu liikennemerkein erillisiä pysäköintipaikkoja kuten lisäkilpi ”invalidin ajoneuvo” eli kansankielellä invapaikka. Usein pysäköintiruutuun on myös maalattu invamerkki.

Todella piittaamatonta käytöstä on pysäköidä näille paikoille ilman asianmukaista lupaa, Laine kommentoi.

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin Vammaisten pysäköintipaikat kuuluvat vammaisille

 1. lorvi sanoo:

  Siis kuvassa olevat ruudut on merkitty inva-paikoiksi, eikä niissä ole autoja pysäköitynä…vastapäiset ruudut ei ole invapaikko, koska niissä ei merkkiä ole ja käsittääkseni nuo poliisiautolta näyttävät ajoneuvot on pysäköity aivan oikein ?

 2. ete sanoo:

  Jos siis tolpan takapuolella olisi samat merkit kuin tolpan etupuolella, niin silloin poliisiauto olisivat invapaikoilla, mutta onko näin?
  Vaikka näin heikkolaatuisesta kuvasta onkin sitä vaikea nähdä, niin väitänpä 99,999999999999% varmuudella näkeväni kuitenkin. Tolpan takapuolella ei todellakaan ole yhtään mitään merkkiä. Invapaikkoja on siis vain nämä kuvassa etualalla olevat pysäköintipaikat, jotka ovat tyhjinä. Toisella puolella olevat ruudut, missä poliisiautot ovat, eivät ole invapaikkoja.

  Mikä siis oli jutun pointti?

 3. Päivitysilmoitus: Kateelliset piinaavat invaparkkiluvan saanutta naista - Pietar.in

Vastaa