Uusavuttomat kuormittavat terveyskeskuksia

Terveyspäivystyksiin hakeutuu paljon ihmisiä, joiden vaiva hoituisi kotihoidollakin. Jopa laastarilla hoidettavissa olevan haavan vuoksi saatetaan soittaa jopa hätäkeskukseen.

Käymme katsomassa ihmisiä, jotka ovat oksentaneet pari kertaa ja soittavat ambulanssin, kun on niin paha olla. Joudumme tutkimusten jälkeen selittämään aikuisille ihmisille, että se on tavallinen mahatauti, sanoo turkulainen ensihoitaja Sofia Ajo Helsingin Sanomille.

Jotkut kuvittelevat pääsevänsä päivystyshoitoon jonottamatta, jos tulee ambulanssikyydillä. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kuopion yliopistollisen sairaalan apulaisylilääkäri Markku Vänttisen mukaan uusavuttomuuteen useammin pääkaupunkiseudulla kuin Savossa. Maakunnissa on vahvemmat yhteydet sukulaisiin ja naapureihin, joilta kysytään neuvoja.

Ihmisillä on erilaiset kynnykset hakeutua lääkäriin. Kiireinen elämänrytmi ruokkii ajatusta siitä, että vaivoihin pitäisi löytyä apu välittömästi.

Olemme tottuneet tehokkuuteen myös sairastaessa. Ihmiset ovat unohtaneet, että on vaivoja, jotka paranevat itsestään eikä niille tarvitse tehdä enempää, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluiden neuvonnan tiimiesimies Tiina Markkula.

su191a

Kategoria(t): uutiset Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa