Kesän suunnittelua, vapun viettoa sekä vesivahinko

Kesän suunnittelua, vapun viettoa ja vesivahinko ovat tämän viikon avainsanat. Tästä jutusta löydät kaikki toukokuun aloittaneen viikon kuulumiset.

Aloitetaan tämän kertainen viikko juttu poikkeuksellisesti edellisen viikon sunnuntain puolelta. Päätin nimittäin tehdä vuosia kesken olleen projektin loppuun. Tai siis toivottavasti ei kokonaan loppuun, sillä toivoisin saavani vielä lisää leikekirjaan liimattavia lehtijuttuja. Tuohon leikekirjaan olen kerännyt vuosien ajan juttuja, joissa minä tai Maiju ollaan oltu.

Ensimmäinen juttu tuossa minun leikekirjassa on noin viidentoista vuoden takaa. Tuossa Itä-Savon julkaisemassa jutussa tosin on pääosassa edesmennyt äitini. Minun kuva sentään jutusta löytyy. Ensimmäinen varsinainen juttu minusta löytyy vuodelta 2010. Siinä minua on haasteltu Aamulehteen, koska olen Kimi Räikkösen fani ja ylläpidin silloin fanisivuja. Tuosta jutusta on jäänyt mieleeni se, että minua pyydettiin esiintymään kuvassa ilman maskia. Ja nuorena ja tyhmänä suostuin pyyntöön.

Leikekirjan aukeama, jossa lehtijuttu vuodelta 2015.
Tämä Seuran juttu Maijusta ja minusta on vuodelta 2015.

Remontti on lopulta ohi, eihän se kestänytkään kuin vaivaiset viisi kuukautta. Taloyhtiöön rakennettiin rappukäytävään kotelot, joissa kulkee uudet vesiputket sekä sähkö- ja tietoliikennekaapelit. Lisäksi käyttöön tuli kauan odotettu ovipuhelin, vähemmän odotetut vesimittarit, pyyhekuivain… Ensi viikolla tulee vielä uudet lukitukset, mutta se on nopeasti tehty. Ehkä remontit olisivat nyt hetkeksi ohi. Tosin yläkerrassa lauantaina tapahtunut vesivahinko ei ehkä helpota tilannetta…

Remontin ja kevään myötä ikkunat ovat tietenkin pölyn peitossa. Tämän viikon maanantaina aloitettiin pesemään ikkunoita vähän kerrassaan. Etenkin ikkunoiden väliin on kertynyt todella paljon likaa. Ikkunoiden pesu on kuitenkin yksi varmoista kevään merkeistä.

Kesän suunnittelua on myös ikkunan pesu.
Ikkunat kiiltävät pesun jälkeen.

Herkkua, ruokaa ja vappua

Tällä viikolla vietettiin vappua eli niin sanottua työväenjuhlaa. Lapsena vappuun kuului aina kotipaikkakunnalla Saarella järjestetyssä vappuriehassa käynti. Nykyään vappu on oikeastaan päivä muiden joukossa. Tosin eihän tänäkään vuonna koronan takia saanut ohjeistusten missään edes käydä missään tai tavata ketään perheen ulkopuolista henkilöä.

Sushi on vienyt meidät mukanaan. Lauantaina vapun kunniaksi syötiin sushia. Mikä on sinun sushi suosikkisi? Minun on tonnikala nigiri. Ensimmäisen kerran söin sushia varmaan vuonna 2014, kun Maiju valmisti sitä. Hyvää oli, mutta jostain syystä sushi jäi vuosiksi. Innostus syttyi tänä vuonna, kun Savonlinnan K-Citymarkettiin avattiin Shiba Sushin sushibaari.

Erilaisia susheja lautasella.
Sushibaarin sisältöä lautasella.
Kesän suunnittelua lettuja syöden.
Sopiva fiilis kesän suunnittelua varten löytyy kesäisillä asioilla.

Ruokaa on tällä viikolla tullut tehtyä tietenkin moneen otteeseen. Jääkaapista löytyi smetana, jonka päiväys oli lähestymässä. Lyhyen mietinnän jälkeen makkarastroganoff valmistui ruoaksi. Niiden kahden aineksen lisäksi ruokaan tuli oikeita suolakurkkuja sekä niiden lientä, ketsuppia, sinappia, sulatejuustoa ja aurinkokuivattu tomaatti tahnaa.

Airfryer sekä haudutuspata ovat suhteellisen uusia hankintoja meidän taloudessa. Tämän viikon aikana on tullut käytettyä näitä molempia. Torstaina haudutuspadassa valmistui niinkin vappuista ruokaa kuin riisipuuro, joka hautuu todella hyväksi vajaassa kolmessa tunnissa. Vappuna puolestaan syötiin airfryerissa valmistettuja tacoja. Täytä tacokuoret haluamallasi täytteellä. Aseta ne airfryeriin ja ilmafriteeraa 5 minuuttia 160-asteessa.

Makkarastroganoff valmistuu kasarissa.
Oikein maukasta kotiruokaa on makkarastroganoff.
Riisipuuroa ja mansikkahilloa lautasella.
Riisipuuroa ja mansikkahilloa reilusti tietenkin.
Taco jauheliha täytteellä.
Nam, nam, onpa hyvää.

Kesän suunnittelua

Koronan suhteen näyttää tällä hetkellä suhteellisen hyvältä, mutta vielä ei voi unohtaa suojautumista. Kesää on kuitenkin hyvä suunnitella, jos jostain ihmeen syystä voisikin matkustaa ja konsertit toteutuisivat. Kesäkuun alussa ollaan menossa mökkeilemään, eikä siihen toivottavasti korona vaikuta. Elokuuta varten varattiin hotelli Helsingistä. Tämän matkan toteutuminen edellyttää niin hyvää tilannetta koronan suhteen, että isoja konsertteja voi järjestää. Silloin olisi nimittäin Haloo Helsingin konsertti.

Ulkoilun suhteen tämä viikko ei ole ollut mitenkään ihmeellinen. Säät eivät ole kauheasti suosineet ulkoilua, sillä lähes jokaisena päivänä oli hyvin viileää ja satoi muun muassa lunta. Sunnuntaina oli kohtalaisen hyvä sää, joten silloin tuli käytyä ulkoilemassa. Olisipa jo kesä, ei voi muuta sanoa.

Kodin edustalla kuvassa.
Maijun kanssa kesän suunnittelua.
Ihana Maiju!
Toukokuun ensimmäinen auringonnousu.

Hyvää tulevaa viikkoa aivan jokaiselle blogin lukijalle!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.