Saako parvekkeella grillata? – ”taloyhtiö ei voi kieltää sitä”

Saako parvekkeella grillata? Moni taloyhtiö kieltää grillaamisen parvekkeella, mutta tämä kielto ei ole oikeasti mahdollinen. Parvekkeella saa nimittäin grillata, kunhan muistaa ottaa huomioon paloturvallisuuden sekä normaalit käytöstavat.

Helatorstain aikoihin moni kaivaa grillin esiin ja käynnistää parvekkeella tai terassilla kesäkauden. Koska kotona vietetään koronan vuoksi tavallista enemmän aikaa vielä tänäkin keväänä ja tulevana kesänä, parvekkeella ja terassilla on tärkeää huomioida taloyhtiön muut asukkaat. Tulta käsiteltäessä erityisen tärkeää on muistaa paloturvallisuuteen liittyvät varotoimet.

Elämän siirtyminen sisätiloista ulkosalle kuuluu keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.

Naapurin parvekkeelta tai terassilta kantautuvat grillinkäryt, musiikki ja kovaääninen keskustelu saattavat ärsyttää taloyhtiössä. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiössä olisi mietitty yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää huomioidakseen naapureita, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kristel Pynnönen muistuttaa, että taloyhtiön järjestysmääräyksillä ei voida kuitenkaan rajoittaa normaalia asumista ja siihen kuuluvaa toimintaa.

Parvekkeella grillaaminen on osa normaalia asumista, kunhan sillä ei aiheuteta esimerkiksi tulipalon vaaraa. Sen vuoksi emme suosittele grillauksen kieltämistä, Pynnönen sanoo.

Taloyhtiön puuttumiskeinot vähissä

Joidenkin taloyhtiöiden järjestysmääräyksiin on kirjattu, ettei parvekkeilla saa grillata. Järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi, mutta hallintaanottoa ei voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Pynnönen toteaa.

Tästä huolimatta Pynnönen muistuttaa, että grillatessa ja muutenkin parvekkeella aikaa viettäessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin.

Aina on tärkeää myös huolehtia grillaamisen paloturvallisuudesta eli pitää grilli riittävän etäisyyden päässä puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista niin kauan, että grilli on kunnolla jäähtynyt.

Saako parvekkeella grillata? Saa tietenkin, jos osaa käyttäytyä.
Saako parvekkeella grillata? Saa tietenkin, jos osaa käyttäytyä.

Onko sinulla grilli parvekkeella? Yrittääkö taloyhtiösi kieltää grillaamisen parvekkeella? Meillä on Muurikka savuton hiiligrilli, joka on ollut todella toimiva ja hyvä ostos. Sitä voi suositella niin parvekkeelle kuin pihallekin. Oikein hyvää grillikautta aivan jokaiselle grillaajalle.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.