Turvallisuutta elämään ja rakkautta Airia kohtaan

Turvallisuutta on lisätty kotiin tällä viikolla asennetuilla iLOQ-älylukoilla. Lisäksi viikon aikana rakkaus Airia kohtaan on kasvanut huomattavasti. Käy nyt lukemassa viikon kuulumiset.

Näyttää tulevan tavaksi kertoa edellisen viikonlopun tapahtumista. Lauantaina illalla nimittäin havahduttiin palovaroittimen ääneen. Seuraavaksi jotkut asukkaat alkoivat liikkua hissillä, näin ei tietenkään missään nimessä saisi tehdä. Tai edes poistua asunnostaan. Hetken päästä kerrostalo kyttääjälle paljastui, että palovaroitin alkoi huutaa vesihöyryn takia.

Suoraan meidän yläpuolella olevan asunnon eteisessä oli tapahtunut vesivuoto ja aiheutti ilmeisesti suuret vahingot. Tällä hetkellä onneksi mikään ei vaikuta siltä, että vesi olisi päässyt katon läpi meidän asuntoon. Asiaa pitää tietenkin seurata tarkasti. Putkityöt tehneen firman työntekijän mukaan näitähän tapahtuu aina välillä. Mutta saisiko näin tapahtua? Sitten vielä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ohjeita!

Miten toimia tulipalon sattuessa?

Jos oma asuntosi palaa

 1. Yritä sammuttaa tulipaloa käsisammuttimella tai sammutuspeitolla, mikäli se on turvallista.
 2. Poistu palavasta asunnosta (ÄLÄ KÄYTÄ HISSIÄ!).
 3. Sulje ovet ja ikkunat.
 4. Auta muita poistumaan.
 5. Tee hätäilmoitus 112 turvallisesta paikasta.
 6. Opasta pelastuslaitos paikalle.

Jos naapurissa tai rappukäytävässä palaa

 1. Pyri selvittämään, mikä palaa ja missä palo sijaitsee.
 2. Yritä sammuttaa tulipaloa käsisammuttimella tai sammutuspeitolla, mikäli se on turvallista etkä joudu hengittämään savua.
 3. Jos rappukäytävässä on savua, sulje oman asuntosi ovi ja pysy sisällä, mikäli et voi poistua asunnostasi muuta kautta turvallisesti.
 4. Tee hätäilmoitus 112.
 5. Tiivistä asuntosi oven raot tarvittaessa esimerkiksi kosteilla pyyhkeillä.
 6. Mikäli asuntoosi tulee savua, odota palomiehiä parvekkeella tai avoimen ikkunan äärellä.
 7. Herätä palomiesten huomio tarvittaessa huutamalla tai heiluttamalla käsiä.

Turvallisuutta älylukoilla

Taloyhtiömme siirtyi remontin myötä nykyaikaan myös lukituksen osalta. Kotimaiset iLOQ älylukot lisäävät turvallisuutta ja nostavat tietenkin myös asunnon arvoa. Näiden avainten hyötyihin kuuluu muun muassa se, että niitä ei voi kopioida tai kadonneen avaimen pääsyoikeudet poistetaan järjestelmästä nopeasti, helposti ja edullisesti ilman yhdenkään lukon vaihtoa tai uudelleensarjoitusta. 

Turvallisuutta lisäävä uusi iLOQ älylukko.
Tältä näyttää uusi turvallisuutta lisäävä iLOQ-älylukko.
Turvallisuutta lisäävä älyavain.
Uusi avain ja Maijun avaimenperä.

Takatalvi saatiin tällä viikolla seuraksemme. Onneksi tuo ikävä ilmiö oli nopeasti ohi, sillä kesän on tultava jo luoksemme. Viikon alkupuolella olikin jo auringossa lämmin keli. Käytiinkin keskiviikkona tuolla Laitaatsalmen rannalla nauttimassa auringosta ja katselemaan elämää Saimaalla.

Maijun kanssa Laitaatsalmen rannalla.
Maijun kanssa Laitaatsalmen rannalla.
Takatalvi toi lumen maahan.
Tuli vähän lunta.
Maijun kanssa ajelulla.
Minne tie vie?

Äskettäin asennetut vesimittarit osoittivat, että meidän vanha AEG pyykinpesukone on varsinainen juoppo. Vettä kului nimittäin yhteen pesu kertaan noin 80 litraa. Ja muutenkin kymmenen vuotta palvellut pyykinpesukone alkoi olla tiensä päässä. Tilattiin siis Maijun kanssa uusi pesukone, joka onkin meidän ensimmäinen yhteinen tällä saralla. Edellisen koneen olin saanut perintönä.

Turvallisuutta lisäävä uusi Candy pyykinpesukone odottaa asennusta.
Uusi Candy pyykinpesukone saapui tällä viikolla.

Se on tuo Airi eli Airfryer ollut tällä viikolla taas todella kovassa käytössä meidän taloudessa. Tällä viikolla kokeiltiin, että miten airfryer toimii leivonnassa. Maiju valmisti nimittäin suklaakeksejä, joista tuli todella hyviä aitfryerissa. En tiedä, että mihin ihmeeseen uunia enää tarvitsee. Ehkäpä joku päivä ideoidaan uuni ulos kodistamme.

Keksien lisäksi kokeilin paistaa airfryerissa ribsejä.Tuo kokeilu meni vähän pilalle, sillä lihan pinta pääsi hieman kärähtämään. Toisella kerralla varmaan onnistuu paremmin ja sitten saatte ehkä reseptin. Sama pätee popcorneihin, joita valmistettiin lauantaina. Airfryer reseptejä löytyy todella huonosti yhä suomenkielellä. Ehkäpä pitää käyttää tilaisuus hyväkseen ja julkaista enemmänkin reseptejä.

Valmistin ribsejä airfryerissa. Kaverina oli Savonlinnan Prisman hävipussin coleslaw.
Maiju valmisti suklaakeksejä.
Maiju valmisti suklaakeksejä airfryerissa.
Airfryerissa valmistuu myös popcornit.
Popcornia airfryerissa.

Viikko päättyi äitienpäivään, jota vietettiin siis sunnuntaina. Oikein ihanaa äitienpäivää kaikille äideille!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.