Joulu 2021 tunnelmia – ”nyt kohti uuden vuoden seikkailuja”

Joulu 2021 on tovin aikaa sitten juhlittu ja vuosikin ehti vaihtumaan jo toiseen. Tuolla sosiaalisen median puolella kuulumisia on tuttuun tapaan kerrottu lähes päivittäin. Nyt joulun sekä vuoden vaihteen kuulumiset rustataan myös tänne blogiin.

Joulu oli, tuli ja meni. Täällä blogin puolella on pitänyt hiljaisuutta, mutta nyt on aika palata sorvin ääreen. Vuoden 2021 kertaus oli nimittäin kirjoitettu ennakkoon, joten sitä ei lasketa mukaan. Perinteiset jutut jokaisesta viikosta pysyvät kuitenkin telakalla. Niiden tekeminen alkoi syödä liikaa energiaa ja puuduttamaan mieltä. Ei mitään hätää siltikään, koska juttuja tulee jatkossakin. Niitä tulee nimittäin, kun jotain erikoisempaa tai mielenkiintoista kerrottavaa löytyy.

Tässä jutussa on siis aiheena joulu 2021 ja uuden vuoden aloitus. Ennen joulua käytiin jouluvierailulla lahjoja viemässä ja myös pienellä matkalla Helsingissä. Onnistuttiin kyllä taas ajoittamaan matka todella hyvin, sillä koronan takia nyt ei ole mitään tietoa milloin pääsee taas liikkeelle. Joulu ja uusivuosi vietettiin kokonaan kotona ja näin olikin todella mukava toimia.

Joulu 2021 toi Tuiskulle hiiren korvat.
Tuiskun uudet Minni Hiiren korvat.

Meillä ei kauheasti ole jouluun liittyviä perinteitä, mutta Lumiukko elokuva on katsottava joka vuosi. Tuiskun kanssa meillä molemmilla tämä on kuulunut perinteisiin jo lapsena. Tänä vuonna tosin tehtiin niin, että katsottiin se YLE Areenasta illalla. Katsottiin samalla myös uudempi versio Lumiukko ja lumikoira. Etenkin alkuperäinen versio on todella mahtava ja tuntuu, että aikuisena on oppinut tykkäämään siitä entistä enemmän.

Joulu 2021 ja hyvä ruoka

Hyvä ruoka kuuluu ehdottomasti myös jouluun. Vuosi vuodelta olen enemmän ja enemmän kiitollinen siitä, että pystyn nauttimaan jouluruokia. Iloisena voin ilmoittaa, että tällä kertaa jouluna ei tullut ähkyä ja biojäteastia sai jäädä nälkäiseksi. Tähän liittyy muuten yksi harvoista lupauksista uudelle vuodelle. Pyrin vähentämään entisestään biojätteeseen menevää ruokaa. Kannustan tietenkin kaikkia muitakin tekemään näin.

Jouluna syödyistä herkuista erityisen maininnan saa karjalanpaisti. Alunperin tilasin lihat Prismasta, mutta ne olivat mystisesti kadonneet tilauksesta. No tämä kääntyi voitoksi, sillä lopulta käsiini päätyi lihat Kerimäen K-Marketin lihatiskiltä. Karjalanpaisti valmistui helposti haudutuspadassa. Ja liha oli todella laadukasta, yhtään palaa ei tarvinnut jättää syömättä. Kannattaa siis suosia lihatiskejä. Näin syntyy myös vähemmän muovijätettä.

Valkoinen lautanen, jossa jouluruokia.
Joulupöydästä löytyi muun muassa kalaa, karjalanpaistia, laatikoita ja piirakoita.
Karjalanpaistia kulhossa.
Karjalanpaistia kulhossa.

Moni varmasti miettii, että mitä joulupukki toikaan lahjaksi. Aloitetaan keittiöön liittyvistä asioista. Saatiin nimittäin pizzakivi ja uusi pizzaleikkuri sekä pieni kattila. Lisäksi sain vetoketjullisen SaiPa hupparin ja paidan, jossa on poikani Topin kuva. Tuiskulle joulupukki toi lahjaksi muun muassa uusia keräilynukkeja.

Iso kasa paketteja joulukuusen alla.
Tuisku sai monta uutta nukkea.
Joulu 2021 lahjat kuvassa.

Vuoden vaihtuminen ei ollut mitenkään ihmeellinen juhla meillä. Syötiin airfryerissa valmistettua pekonia ja ranskalaisia. Uudenvuodenpäivänä puolestaan syötiin pizzakivellä paistettua pizzaa. Tuli muuten oikein hyvää pizzaa. Aattona katsottiin uusi Disney elokuva Encanto.

Heti vuoden alkuun kasvoille iski elämän rajallisuus. Internetin kautta tuttu Duchennen lihasdystrofiaa sairastanut taisteluoveri oli menehtynyt vain 22-vuotiaana. Tuo tuntui todella pahalta, sillä nykyään tuo on suhteellisen harvinaista. Toki mieleen tuli omat kokemukset suunnilleen saman ikäisenä. Minä olin todella onnekas, kun silloin selvisin.

Mutta lopuksi toivotan kaikille oikein hyvää ja mukavaa vuotta 2022. Tehdään yhdessä tästä vuodesta parempi kuin mennyt vuosi.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.