Valeverottaja tyhjentänyt jälleen tilejä

Valeverottaja on onnistunut viemään jälleen kerran ihmisten rahoja. Huijauksesta on varoitettu, mutta ei näköjään auttanut.

Kyberturvallisuuskeskus kertoi joulukuun alussa, että se on saanut lukuisia ilmoituksia tekstiviestitse välitetyistä huijausviesteistä, joissa kerrotaan vastaanottajan 4.12. maksettavien veronpalautusten peruuntuneen. Viesteissä kehotetaan vastaanottajaa lukemaan lisää viestissä olevasta linkistä. Linkin takaa aukeavalla sivustolla houkutellaan tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla ja siten luovuttamaan ne rikollisten käyttöön. Asianomistajalle tulee vielä pyyntö (tai useita pyyntöjä) pankkitapahtuman vahvistamisesta.

Poliisi on saanut rikosilmoituksia uhreilta. Heidän mukaansa jonkin ajan kuluttua asianomistaja havaitsee, että kaikki hänen omilla ja käyttöoikeustileillään (esim. lasten, puolison, vanhempien sekä yrityksen tilit) olleet varat on siirretty ulkomaille. Lisäksi asianomistajan nimissä on haettu tuhansien eurojen luotto, joka on myöskin siirretty ulkomaille.

Jos joudut huijatuksi:

Jos toimit erehdyksessä edellä kuvatulla tavalla, soita välittömästi pankkisi korttien sulkupalvelunumeroon ja pyydä sulkemaan verkkopankkitunnuksesi ja varmuuden vuoksi myös pankkikorttisi. Tee sen jälkeen rikosilmoitus mahdollisimman nopeasti. Jos havaitset tapahtuneen virka-ajan ulkopuolella, ilmoita asiasta hätäkeskukseen. Älä aikaile hetkeäkään.

Verohallinto puolestaan muistuttaa, että se ei koskaan lähetä viestejä, joissa on mukana linkki. Kaikki verkkoasiointi verottajan kanssa tapahtuu OmaVero-palvelussa, jonne tulee kirjautua Verohallinnon omien verkkosivujen kautta.

OmaVero-palveluun ja muihinkin verkkopalveluihin tulisi mennä suoraan kyseisen tahon sivuilta, eikä hakea niitä hakukoneiden kautta. Hakukoneoptimoinnilla sekä maksetuilla mainoksilla rikolliset voivat saada omat valesivustonsa hakutuloksissa korkeammalle kuin viralliset sivustot.

Kuvakaappaus huijausviestistä sekä teksti: Aito Verohallinto ei koskaan lähetä linkkejä tekstiviestillä. Palveluun kirjaudutaan turvallisesti vain osoitteessa vero.fi, ja tunnistautuminen tapahtuu aina suomi.fi-palvelussa. Kalastelusivun osoite on tälläkin kertaa yritetty naamioida .fi-päätteiseksi. Aidon vero.fi-sivuston osoiterivi näyttää tältä: https://vero.fi/henkiloasiakkaat

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.