Verenluovuttajia tarvitaan myös pääsiäisenä ja vappuna

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistaudutaan jälleen pitkiin juhlapyhiin. Juhlapyhien haasteena on turvata erityisesti vain viisi vuorokautta säilyvien verihiutaleiden riittävyys sairaaloissa.

Veripalvelun mukaan yhdellä luovutuksella voi auttaa jopa kolmea eri potilasta, sillä veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Kukin potilas saa vain tarvitsemaansa veren osaa.

Kullakin verivalmisteella on oma säilyvyysaikansa. Punasolut säilyvät viisi viikkoa, mutta verihiutaleet vain viisi vuorokautta. Plasmasta jalostetut lääkevalmisteet säilyvät vuosia.

Verihiutaleiden ja myös muiden verivalmisteiden tarve sairaaloissa on ympärivuotista ja jatkuvaa. Veripalvelu kannustaakin luovuttamaan verta säännöllisesti 2–3 kertaa vuodessa, jotta potilaille riittää verivalmisteita joka päivä.

Veripalvelutoimistot ovat poikkeuksellisesti avoinna lauantaina 23.4. Verenluovuttajia kaivataan myös vappuviikolla.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa