Gmail-tunnuksia on varastettu

Viestintäviraston tietoturvayksikkö CERT-FI tiedottaa, että Googlen sähköpostipalvelu Gmailin käyttäjätunnuksia on viime aikoina joutunut vääriin käsiin.

Todennäköisesti tunnukset ja salasanat on varastettu käyttäen hyväksi tietoa varastavia haittaohjelmia tai verkkourkintaa (ns. phishing). Verkkorikolliset voivat hyödyntää laittomasti käyttöön saatuja sähköpostitilejä esimerkiksi roskapostin lähettämiseen.

Yhteiskäytössä olevia tietokoneita käyttävien kannattaa olla erityisen varovainen käyttäjätunnusten ja salasanojen käytössä. Liikkeellä on myös runsaasti erilaisia huijaussähköposteja, joilla pyritään keräämään käyttäjätunnuksia, salasanoja ja muita henkilökohtaisia tietoja.

Jos epäilee, että sähköpostipalvelua käyttää joku ulkopuolinen, kannattaa palvelun salasana vaihtaa välittömästi. Eräät verkkopalvelut, kuten Gmail, voivat myös varoittaa käyttäjää normaalista poikkeavasta palvelun käyttötavasta, kuten palveluun kirjautumisesta ulkomaiselta verkkoalueelta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa