Suomalaisen makeisperinteen klassikot juhla-asussa - Pietar.in
Siirry sisältöön

Suomalaisen makeisperinteen klassikot juhla-asussa

Sokerileipurin rakkaus makeisiin ja elämänkumppaniinsa loi pohjan 120-vuotiselle menestystarinalle. Syntyi Fazer ja koko suomalainen makeisteollisuus. Tätä kunnioittaakseen klassikkoherkut pukeutuvat syksyllä juhla-asuun.

Seitsemän klassikon juhlasarjaan kuuluu itseoikeutetusti Fazerin vanhin edelleen myynnissä oleva makeinen Pihlaja vuodelta 1895. Muita ovat Kiss-Kiss (1897), Liquer Fills (1900), Fazerin Parhain (1935) sekä Marianne (1949), Omar (1957) ja Marianne Toffee (1973).

Syksyn juhlapussisarja kunnioittaa yhtiön pitkää historiaa: nostalgisessa paperikääreessä on kuvattuna vanha valokuva Kluuvikadulta, josta Fazerin tarina alkoi 17.9.1891 sekä Karl Fazerin rakkauskirje vaimolleen Bertalle.

Suomalaisen makeisperinteen alkuaskeleet

1800-luvun makumaailmaa Suomen suuriruhtinaskunnassa hallitsivat venäläiset herkut ja venäläiset mestarit. Maahanmuuttajan poika Karl Fazer uskoi lujasti unelmaansa ja halusi tarjota aivan uudenlaisia makuelämyksiä suomalaisille. Uranuurtaja toi uusimpia trendejä ja tuoteideoita ulkomailta.

Suklaalevyjen ja -konvehtien valmistus aloitettiin 1894, ja pian Kluuvikatu 3:n tilat kävivät ahtaiksi. Niinpä Pursimiehenkadulta vuokrattiin kuuden huoneen tilat ja sieltä Suomen teollisen makeistuotannon katsotaan alkaneen. Tehtaan 12 miestä ja 6 naista valmistivat suklaatuotteita käsityönä ja tehtaan työhön osallistui joka päivä aamukuudesta alkaen myös Karl Fazer.

Kysyntä lisääntyi, tuotevalikoima ja toiminta laajenivat ja syyskuussa 1897 vietettiin uuden nelikerroksisen tehtaan avajaisia. Yritys aloitti vientikaupan jo1800-luvun puolella ja vei marmeladeja sekä suklaakonvehteja Skandinaviaan, Saksaan, Belgiaan, Hollantiin ja Englantiin sekä Amerikkaan, Afrikkaan ja Australiaan. Vientitavarat varustettiin ylpeästi kirjoituksella ”Made in Finland”.

Fazerin makeiset valmistetaan edelleen Suomessa kolmella tehtaalla: Vantaalla (suklaa), Lappeenrannassa (sokerimakeiset) ja Karkkilassa (täysksylitolituotteet). Fazer vie makeisia noin 30 maahan.

”Kettukarkki” − Fazerin makeisista vanhin

Pihlaja-marmeladi saapui markkinoille jo vuonna 1895. Alun perin Pihlajanmarja-nimellä lanseerattu makeinen sisälsi nimensä mukaisesti pihlajanmarjoja. Sotien jälkeisissä resepteissä pihlajanmarjoja ei kuitenkaan enää käytetty ja nimi muutettiin Pihlajaksi vuonna 1982.

Juuri kääreen ketusta tämä marmeladi tunnetaan jo alkuajoistaan saakka. Nykyinen punakeltainen graafinen ilme periytyy 70-luvulta. Kuvituksen inspiraationa on saattanut olla sanonta ”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”.

Klassikkopussien kuluttajahinta noin 2,20 €. Saatavilla syyskuusta loppuvuoden ajan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

a