Vedätetäänkö juoksijaa huippulenkkareilla?

YLEn haastattelema jalkaterapiaa Metropolia ammattikorkeakoulussa opettava Pekka Anttila kertoo, että modernit kalliit, iskuilta ja ylimääräisiltä sivuliikkeiltä tehokkaasti suojaavat juoksukengät voivat aiheuttaa enemmän jalkavaivoja kuin halvat lenkkarit.

Anttilan mukaan monet nykytossuista ohjaavat ihmistä pois luontaisesta askelluksesta, koska ne ovat rakenteeltaan niin jäykkiä ja tuettuja. Askelen pehmeys voi peittää väärän juoksutyylin, ja oireita saattaa tulla polviin ja lonkkiin.

– Ihminen on tehty liikkumaan paljain jaloin. 1970-luvulta lähtien voimakkaasti kehittynyt kenkäteollisuus on kuitenkin muuttanut ihmisen juoksutyyliä. Ennen sitä juostiin päkiäjuoksua, mutta nyt etenkin moni kuntoilija juoksee kantapään kautta ja kantapään kautta juokseminen rasittaa kehoa aika paljon

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa