Suomalaiskokit kieltäytyivät tuoreen tonnikalan käyttämisestä

Uusi Musta -blogin mukaan yhdeksän suomalaiskokkia kieltäytyi tuoreen tonnikalan käyttämisestä, mutta muutama sanoi voivansa käyttää purkkitonnikalaa. Sitä voi syödä paremmalla omatunnolla, koska kyseessä on eri kalalaji kuin tuoretonnikalat.

Sinievätonnikala on kuolemassa sukupuuttoon, koska sitä ylikalastetaan arvon takia. Yhdestä sinievätonnikalasta voi saada 20 000 dollaria ja sen pyydystämiseen liittyy myös paljon järjestäytynyttä rikollisuutta.

Tonnikalaa pyydettäessä troolialukset tappavat muita kalalajeja, merikilpikonnia, lintuja, nisäkkäitä ja ekosysteemille tärkeää aluskasvillisuutta. Kesko ja SOK ovat kieltäneet tuoreen tonnikalan myymisen kaupoissaan.

Purkkiin laitettavat tonnikalat eivät ole yhtä maukkaita ja siksi niitä saa kestävästi pyydettynä. Purkkitonnikalaa ostaessa kannattaa tarkistaa, että purkissa on MSC-merkintä tai WWF:n Kalaoppaassa vihreällä listalla oleva laji.

Tonnikala on hyvä näkyvin esimerkki siitä, mihin liikakalastus voi johtaa. Kun se kuolee sukupuuttoon niin tehopyynti siirretään seuraavaksi arvokkaimpaan lajiin. Vuonna 2050 ei ole merissä kalaa enää ollenkaan!

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa