Asiantuntija varoittaa sähkötupakasta

Sähkötupakasta on tulossa muotituote ja sitä markkinoidaan ympäristölle vaarattomana tuotteena, jota on mahdollista käyttää missä tahansa. Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä.

TTL:n pääjohtaja Harri Vainion mukaan sähkötupakan toimivuudesta tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä eikä myöskään tuotteen turvallisuudesta. Hän on erityisen huolestunut jatkuvasti lisääntyvästä sähkötupakan markkinoinnista, kun sähkötupakoiden valvonta on riittämätöntä.

Tällä hetkellä ei ole olemassa näyttöä sähkötupakan lyhyt- ja pitkäaikaisista terveysvaikutuksista. Erityisesti höyryjen sisältämien aineiden toistuvaa hengittämistä ei ole tutkittu. Myös Maailman terveysjärjestö on varoittanut sähkötupakan käytön riskeistä.

Yhdysvalloissa lääkeviranomainen FDA analysoi ainesosat kahden johtavan sähkötupakkamerkin patruunoista. Tuotteet sisälsivät tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita ja myrkyllisiä kemikaaleja.

– Paras tapa välttyä tupakan käyttöön liittyviltä riskeiltä on olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita. Sitä parempaa vaihtoehtoa ei ole, korostaa pääjohtaja Harri Vainio.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa