Lihantuonti kaksinkertaistunut, Puolasta tuoja pysyy piilossa

YLE Savo kertoo, että lähes viidesosa Suomessa syödystä lihasta tulee ulkomailta. Lihantuonti on yli kaksinkertaistunut 2000-luvun alkuvuosista. Viime vuonna tuoretta tai pakastettua lihaa tuotiin runsaat 41 miljoonaa kiloa.

Eniten lihaa tuodaan Saksasta ja Puolasta. Suomessa tuotetaan sianlihaa reilusti yli tarpeen, mutta silti lähes 40 prosenttia tuonnista on tänä vuonna ollut sianlihaa. HK Ruokatalon toimitusjohtaja Jari Leijan mukaan syy on hinnassa.

– Suomalaisen sianlihan hintataso on niiden mielestä, jotka sitä tuovat, liian kallis. Saksasta tuodaan halvemmalla, Leija arvioi.

Heinäkuun loppuun mennessä Puolasta oli tuotu 3,5 miljoonaa kiloa lihaa, mutta suuret lihatalot eivät tunnusta tietävänsä asiasta mitään. HK tuo viikossa 10 000 kiloa naudanlihaa, koska oman kotimaisen naudanlihan hankinta ei riitä.

PNM Pan Nordic Meat Ltd:n toimitusjohtaja Gustaf Salmelin uskoo, että lihantuonti Suomeen kasvaa tulevaisuudessa, sillä tuonnin osuus kulutuksesta on eurooppalaisittain pieni. Ruotsissa naudanlihan omavaraisuus on enää noin puolet.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa