Älä heitä kinkkurasvaa roskiin, hyödynnä se näin

YLE Lahden haastattelema Itä-Hämeen Marttojen erikoisneuvoja Pirkko Rosti ihmettelee, kun ihmiset hokevat voipulaa ja silti heittävät hyvää voinkorviketta roskiin. Kyseessä on siis kinkkurasva.

– Kinkkurasvan laittaminen sekajätteeseen on kaikkein huonoin vaihtoehto. Ennen vanhaan rasvat otettiin talteen ja käytettiin voin korvikkeena. Kinkkurasva on muun muassa erinomaista paistorasvaa.

Rostin omassa lapsuudessa kinkun rasva säilöttiin lasipurkkiin, vietiin kellariin ja sillä paistettiin. Nykyisin kinkuissa ei ole rasvaa entisajan malliin, mutta sitäkään ei kannata hukkaan heittää. Neste kannattaa laittaa purkkeihin, pakastaa ja käyttää vaikka kastikkeiden pohjaksi.

– Rasvan osuus on kykykinkuissa melko vähäistä. Vettä ja lihasnestettä on sitten sitäkin enemmän, mutta ei sekään estä uusiokäyttöä. Vähärasvaisen kinkun lientä voi käyttää lihaliemikuution tavoin ja sillä maustaa eri ruuat, neuvoo Rosti.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa