Kilpailuvirasto: Kauppa kyykyttää kuluttajaa

Kilpailuviraston mukaan päivittäistavarakaupat hyödyntävät vahvaa asemaansa useilla sellaisilla tavoilla, joita voidaan pitää terveen ja toimivan kilpailun kannalta kyseenalaisina.

Selvityksessä tuli esiin tapoja, joilla kauppa siirtää omaa riskiään tavarantoimittajille. Esimerkiksi leipomo- ja lemmikkieläinruokateollisuuden vastaajista 3/4 ilmoitti kohdanneensa takaisinostovaatimuksia kaupan taholta.

Tuottajat maksavat kaupalle markkinointirahaa, mutta sillä ei saa muuta vastinetta kuin mahdollisuuden päästä mukaan kaupan valikoimiin. Vastikkeettomat markkinointirahat maksaa kuluttaja, sillä ne nostavat tuotteiden hintoja.

Tavarantoimittajien mukaan kauppa hinnoittelee merkkituotteet usein omia tuotemerkkejään kalliimmiksi. Tätä ilmiötä saatettaisiin selvityksen mukaan voida ehkäistä tavarantoimittajien käyttämillä enimmäisvähittäishinnoilla.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa