Tämä laite on kotisi suurin turmelija

Astianpesukonevuodot sijoittuvat kotien vesivuototilastojen kärkeen. Niistä aiheutuu Ifin tilastojen mukaan keskimäärin noin 4500 euron kustannukset, mutta pahimmillaan vuodon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Astianpesukonevuotojen syy on useimmiten tulo- tai poistoletkun rikkoutuminen. Vuotoja ei voi aina estää, mutta vuodon nopea havaitseminen voi rajoittaa seurauksia tehokkaasti.

– Täydessä allaskaapissa pesukoneen letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaara, että liitokset löystyvät ja tuloksena on poistoletkun rikkoutuminen tai liitoksista alkava vuoto. Tarkasta säännöllisesti, että letkut pysyvät suorassa eikä niihin kohdistu ulkopuolista painetta, kiinteistövakuuttamisen asiantuntija Anssi Varpe Ifistä ohjeistaa.

Astianpesukoneen vuotovahinkoja korvataan koti- ja kiinteistövakuutuksista. Tyypillisesti oman asunnon pintavauriot korvataan kotivakuutuksesta ja rakenteiden sekä muiden asuntojen vauriot kiinteistövakuutuksesta.

Näin torjut astianpesukonevuodot:

  • Pidä vesihana suljettuna, kun astianpesukone ei ole käynnissä.
  • Käytä astianpesukonetta vain, kun olet kotona. Tällöin huomaat vuodon jo alkuvaiheessa.
  • Asenna muutaman kymmenen euron hintainen turvakaukalo pesukoneen alle. Jos esimerkiksi koneen poistopumppu rikkoutuu, vesi vuotaa koneen alle, josta vuotoa on vaikeaa huomata.
  • Hoidata asennukset ammattilaisilla tai asian varmasti osaavilla.
  • Älä ahda allaskaappia täyteen, sillä tavarat ja roskat voivat painaa tai taittaa kaapissa olevia pesukoneen letkuja. Tarkasta ajoittain, että tavarat tai roskat eivät purista letkuja.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa