Uskalla olla ystävä myös hänelle, jolla ei ole ystäviä!

Punainen Risti on huolestunut nuorten yksinäisyydestä ja laajentaa ystävätoiminnan myös nuoriin. Ystävätoiminnassa on tällä hetkellä mukana noin 9 000 vapaaehtoista.

– Olemme alkaneet välittää entistä enemmän nuoria vapaaehtoisia ystäviä nuorille yksinäisille. Kutsumme kaikkialla Suomessa uusia nuoria mukaan, sanoo Punaisen Ristin kotimaan avun suunnittelija Anita Hartikka.

Nuoret ajautuvat yleensä eristäytymiseen, yksinäisyyteen ja masennukseen koulukiusaamisen takia. Kiusaaminen heikentää nuorten itsetuntoaan ja varmuuttaan toimia sosiaalisissa tilanteissa.

– Monet asiakkainamme olevat nuoret kertovat tulleensa kiusatuiksi. Se on heikentänyt heidän itsetuntoaan ja varmuuttaan toimia sosiaalisissa tilanteissa. Kiusaaminen vaikuttaa myös nuoren tulevaisuutta koskeviin päätöksiin. Se vaikuttaa taitoihin luoda ja ylläpitää ystävyyssuhteita, hankaloittaa koulunkäyntiä ja joskus se vaikuttaa jopa uravalintojen tekemiseen,  sanoo Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen johtaja Erja Anttila.

Punainen Risti haastaa rohkeimmat puolustamaan heikoimpia. Hartikan mukaan Punainen Risti toivoo, että jokainen kysyisi itseltään, voisinko minä olla juuri se, joka uskaltaa puolustaa rohkeasti häntä, jonka muut sulkevat ulkopuoliseksi.

Perinteisesti ystävänä toimiminen on tarkoittanut yksinäisen vanhuksen luona vierailemista ja he ovatkin ovat edelleen ystävätoiminnan suurin asiakasryhmä.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa