U-lukko on paras suoja pyörävarkauksia vastaan

Suomessa varastetaan vuosittain arviolta 13 000 polkupyörää, joista vakuutusyhtiöille ilmoitetaan noin 10 000, kertoo IF. Polkupyörävarkaus on yleisin omaisuusrikos ja niistä noin puolet tehdään hetken mielijohteesta.

Hetken mielijohteesta tehtäviä pyörävarkauksia on helppo estää. Pyörä on hyvä säilyttää lukittuna sisätiloissa aina, kun se on mahdollista. Jos varastopaikkaa ei ole, paras keino on kiinnittää pyörä U-lukolla kiinteään telineeseen.

– Polkupyörän oman lukon lisäksi pyörä kannattaa kiinnittää rungostaan mahdollisimman vankalla lukolla kiinteään telineeseen. Tukevan U-kirjaimen mallisen lukon saa muutamalla kymmenellä eurolla. Varkaat etsivät mieluummin helpomman kohteen kuin alkavat irrottaa hyvin lukittua pyörää telineestä, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä kertoo.

Pyörien turvasiruista ei ole varastetun pyörän etsinnässä merkittävää apua, sillä poliisilla ei yleensä ole resursseja skannata löydettyjä polkupyöriä erilaisilla lukulaitteilla.

Suurin osa varastetuista pyöristä on muutaman sadan euron hintaisia peruspyöriä. Ammattivarkaat suosivat peruspyörien sijasta kalliimpia pyörämalleja.

– Rahallisen menetyksen lisäksi pyörävarkaus hankaloittaa arkea. On tehtävä rikosilmoitus, vahinkoilmoitus ja hankittava uusi polkupyörä. Siksi oma pyörä kannattaa lukita niin, että satunnaiset kulkijat eivät vaivaudu murtamaan lukkoja, Koskela sanoo.

Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoilla teetätetyssä selvityksestä kävi ilmi, että kotivakuutuksen luullaan usein korvaavan pyörävarkaus täysimääräisesti. Kuitenkin korvaukseen vaikuttaa polkupyörän ikä ja omavastuu.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa