Sairaalan moka koitui kohtaloksi, pesuvettä mahaan veden sijaan

Ilta-Sanomat uutisoi, että itsenäisyyspäivänä 2009 Jyväskylässä, Keski-Suomen keskussairaalassa 76-vuotias naispotilas sai leikkauksessa mahaansa pesunestettä haavan sulkemisen yhteydessä.

53-vuotias sairaanhoitaja joutui syytteeseen, sillä hän antoi kirurgille haavan huuhteluun instrumenttien pesunestettä veden sijaan. Pesunesteen lisääminen veteen instrumenttien puhdistamiseksi on normaali käytäntö.

Hoitajalle vaadittiin ehdollista vankeutta tai sakkoja kuolemantuottamuksesta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Hoitaja ei voinut tietää pullon sisältöä, sillä pullossa luki aqua. Väärästä sisällöstä kertoi pullon toiselle puolelle liimattu dymo-kirjoittimen liuska.

Sairaalan ohjeistuksen mukaan laimennettua pesuvettä sisältävän vesipullon etikettiin on vedettävä aqua-sanan päälle suuri ruksi ja lisätä etikettiin pesunestettä-sana. Pulloa ei myöskään olisi saanut laittaa telineeseen. Nyt näitä ei ollut jostain syystä tehty. Sairaala yritti kaikin keinoin selvittää syyllistä, mutta häntä ei löydetty.

Sepelvaltimotautia sairastanut nainen menehtyi seuraavana päivänä. Pesuneste happamoitti uhrin elimistöä ja haava alkoi vuotaa uudestaan 5-6 tuntia leikkauksen jälkeen.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa