EU tajusi: E10-bensiinin tuotanto on ilmastolle haitallista

Kauppalehden mukaan Brysselissä on tajuttu, että E10-bensiiniin sekoitetun bioetanolin tuotanto onkin ilmastolle haitallista. EU suunnittelee nyt E10:n käytölle rajoituksia ja bioetanolin valmistukseen jaettavien tukiaisten lopettamista.

E10-bensiinissä on bioetanolia 10 tilavuusprosenttia. Bioetanolia valmistetaan pääasiassa palmusta, soijasta ja rapsista, joiden laajentuvaa viljelyä polttoainetuotantoa varten on arvosteltu ankarasti.

Greenpeacen mukaan biopolttoaineiden kysynnän kasvu tuhoaa kiihtyvällä tahdilla sademetsiä. Tämä hävittää luonnon monimuotoisuutta, aiheuttaa valtavat ilmastopäästöt ja loukkaa alkuperäiskansojen ihmisoikeuksia.

Useat tahot ovat varoitelleet E10-bensiinin haitallisuudesta moottoreille. Bioetanolin vaikutuksia moottorin kulumiseen tutkitaan tiiviisti.

ST1 valmistaa Suomessa RE85- korkeaseosetanolia kotimaisesta biojäteraaka-aineesta. EU:n rajoitukset eivät tiettävästi koskisi tällaista valmistusta.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa