Huolestuttava löytö suomalaisten roskista

Itellan teettämän tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen heittää henkilötietoja sisältäviä asiapapereita roskikseen varomattomasti. Paperinkeräykseen lentävät tiliotteet, veroehdotukset ja laskut.

Tavallista roskalaatikkoa tai paperinkeräystä paperisten asiakasviestien hävittämistapana suosivat etenkin nuoret (18–24-vuotiaat), joista 36 prosenttia käyttää asiaviestien hävittämiseen roskista.

Vain 27 prosenttia hävittää henkilötietoja sisältävät paperiset asiaviestit tietoturvaroskiksessa tai silppurissa. Suosituin paperisten asiakasviestien hävittämistapa on polttaminen tulisijassa, jota suosii 38 prosenttia vastaajista.

Henkilötietoja sisältävien asiaviestien turvallinen tuhoaminen pitäisi aina huomioida. Hämmästyttävän suuri osa suomalaisista luottaa siihen, ettei heidän henkilötietojaan joudu vääriin käsiin paperinkeräyksestä tai roskalaatikosta, vaikka siitä voisi koitua uhrille vakavat seuraukset, toteaa Itellan Netposti-palvelusta vastaava johtaja Tommi Björklund.

Netposti on Itellan asiakkailleen tarjoama sähköinen postilaatikko, johon voi vastaanottaa asiapostia, kuten laskuja, palkkalaskelmia ja viranomaiskirjeitä.

Netpostiin voi arkistoida ilmaiseksi säilytystä vaativat asiakirjat seitsemäksi vuodeksi, ja myös asiakirjojen turvallinen tuhoaminen on helppoa ja nopeaa. Netposti on tietoturvallinen vaihtoehto, sillä henkilötietoja sisältävien sähköisten kirjeiden – esimerkiksi laboratoriotulosten ja veroehdotusten – lukeminen tapahtuu salatun yhteyden avulla, kertoo Tommi Björklund.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa