Vuoden turhake on saippua-automaatti

Suomen Luonto on valinnut vuoden turhakkeeksi Dettol No-Touch -kosketusvapaa saippua-automaatin. Neljällä AA -paristolla toimivaa lukijoidenkin turhakesuosikkia saippua-automaattia ehdotettiin jopa kaikkien aikojen turhakkeeksi.

Mainoksessa lapset leikkivät sammakolla ja sen jälkeen ottavat saippuaa tavallisesta pumppupullosta. Bakteerit jäävät pumpun painikkeeseen ja leviävät siitä seuraavan käyttäjän käsiin. Tapanahan on pestä kädet saippuan annostelun jälkeen, joten ei haittaa, vaikka kädet likaantuvat ennen käsienpesua, pohtii Samuli Lahdenperä turhakeperusteluissaan.

Mainoksessa sanotaan saippuapullon olevan yleensä täynnä pöpöjä, jotka kosketusvapaan annostelijan ansiosta jäävät leviämättä. Mainoksen mukaan, kun terveydestä on kyse, pienetkin asiat ovat tärkeitä. Tällä viitataan saippuan tehokkaaseen bakteerien hävitykseen.

Sairaalloinen bakteerien välttely huonontaavastuskykyä ja siten altistaa taudeille ja allergioille, huomauttaa Emilia Rantanen.

Saippua-automaatti sisältää muovisen ja elektronisen laitteen, saippuapakkauksen sekä paristot. Hinta on noin kympin kieppeillä ja saippuaa riittää 166 pesukertaan. Tuoteselosteen mukaan tuotteen valmistaja on englantilainen Reckitt Benckiser ja se on valmistettu EU:ssa.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa