Facebookista tuttu Lenni valmistuu opaskoiraksi

Opaskoirakoulun ja Specsaversin Opaskoirapentu Lenni -sivu on hurmannut Facebookissa tuhannet suomalaiset eläinten ystävät. Tarina on nyt saanut onnellisen lopun, kun Lenni aloittaa opaskoiran työt Kemissä maaliskuun loppupuolella.

Opaskoirapentu Lenni -sivun tarkoituksena on kertoa yhden pennun elämän ja kokemusten kautta opaskoiratoiminnasta, opaskoirien koulutuksesta ja vapaaehtoisten hoitoperheiden arvokkaasta työstä.

Kemiläinen Sirkka Holm saa Lennistä kiltin ja hyvähermoisen opaskoiran. Kuva: Heli Roosmäe

Ensimmäisen vuotensa Lenni tavallista koiran elämää hoitoperheessä Helsingissä, jonka jälkeen se saapui soveltuvuustesteihin Opaskoirakoululle. Lenni hyväksyttiin koulutukseen, mutta  joutui tarkkailuluokalle heikon keskittymiskykynsä vuoksi.

Lenni oli nuorempana melkoinen vilpertti, mutta vanhemmiten se on oppinut hienosti opaskoiran tehtävät. Nyt Lenni kulkee kaduilla ja julkisissa liikennevälineissä mallikkaasti, pysähtyy suojateillä, etsii ovet ja tunnistaa opastamisessa tärkeät sanat, kuten ”oikea”, ”vasen”, ”suojatie” ja ”bussipysäkki”. Onpa Lenni käynyt jopa lentokoulutuksessa, kertoo johtaja Riitta Liimatainen Opaskoirakoululta.

Kaksi viimeistä koulutusviikkoaan Lenni viettää yhteistoimintakurssilla tulevan käyttäjänsä Sirkka Holmin kanssa. Tarkoituksena on tutustuttaa käyttäjä ja opas toisiinsa, opetella yhdessä liikkumista, mutta myös käydä läpi kaikki koiranhoidon alkeet ruokinnasta peseytymiseen.

– Lenni on kiltti ja hyvähermoinen opaskoira. Hitaalla vauhdilla opastaessa Lennin keskittyminen saattaa edelleen hieman herpaantua, mutta kyllä hän palaa helposti opaskoiran rooliinsa, koska on luonteeltaan hyvin palvelualtis ja rauhallinen. Vilkkaasta pikku-Lennistä on kasvanut oikea herrasmies, kuvailee Liimatainen.

Tiesitkö tämän opaskoirista?

  1. Työssään oleva opaskoira pitää yllään aina kolmiotunnuksella varustettuja valjaita.
  2. Valjaissa olevaa opaskoiraa ei saa häiritä. Opaskoira tarvitsee työrauhan, jotta koirakon liikkuminen on turvallista.
  3. Opaskoirien hankinta-, koulutus- ja ylläpitokustannukset korvataan yhteiskunnan varoista. Näkövammaiselle opaskoira on maksuton.
  4. Jos näet opaskoiran kanssa liikkujan tarvitsevan apua, älä epäröi auttaa!
  5. Opaskoiran koulutus voidaan aloittaa vasta, kun koira on 1–1,5 vuoden ikäinen. Pentu tarvitsee ennen koulutusta hoitokodin, jossa se varttuu ja sitä hoidetaan kuten muitakin kasvavia koiria.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa