Haittaohjelma iski poliisilaitokselle, maksoivat lunnaat

Yhdysvalloissa Massachusettsissa sijaitseva poliisiasema joutui taipumaan Cryptolocker-haittaohjelman edessä, uutisoi paikallinen The Herald News -sanomalehti.

Cryptolocker-haittaohjelma salasi poliisille tärkeitä Word-tiedostoja sekä kuvia. Poliisi taipui tekemään viranomaisten suosituksia vastaan ja maksoi noin 550 euron lunnaat sähköisellä Bitcoin-valuutalla tiedostojen avaamiseksi.

Ympäri maailmaa vähintään viikkojen ajan levinneen haittaohjelman salausmenetelmää ei ole pystytty murtamaan. Suomesta havaintoja on toistaiseksi vähän.

Tämäkin olisi voitu estää ottamalla tiedostoista usein varmuuskopioita, joista panttivangiksi otetut tiedot voi palauttaa. Säännöllisellä varmuuskopioinnilla suojautuu samalla myös laiterikkoja vastaan.

CERT-FI muistuttaa, että haittaohjelmien leviämistä voi vaikeuttaa pitämällä ohjelmistot, käyttöjärjestelmän päivitykset, tietoturvaohjelmistot ja haittaohjelmatietokannat ajan tasalla.

Pietari Ahtiainen

Vuonna -85 syntynyt harvinaista ja etenevää Duchennen lihasdystrofiaa sairastava bloggaaja Savonlinnasta. Bloggaan elämästä vammaisen henkilön näkökulmasta. Yritän omalta osaltani tehdä maailmasta edes vähän paremman.

Vastaa